Lähetin eilen lyhyen tiedutstelun Fazerille (jonka tuotteita meidän taloudessa pääsääntöisesti kulutetaan). Kyselin onko heille tulossa Reilun Kaupan suklaata, koska kaakaota viljellään sangen epäeettisesti. Vastaus tuli eilen. Ja vaikka vastaus oli samaa standardikamaa, jota oli luetavissa jo viime vuonna, kun asiasta kohistiin ensimmäisen kerran, jotain on kuitenkin tapahtunutkin.

Fazerin vastaus (lisäsin linkit vastaukseen, mikäli joku haluaa lisätietoa):

"Hei! Kiitämme yhteydenotostanne.

Fazer valmistaa suklaata eurooppalaisilta toimittajilta ostamistaan
jalostetuista kaakaotuotteista: kaakaomassasta, kaakaojauheesta ja
kaakaovoista, joiden raaka-aine on peräisin Ecuadorista ja Länsi-Afrikasta.
Ecuadorissa kaakaon alkuperä on mahdollista jäljittää sille alueelle
saakka, missä se on viljelty. Kaakaostamme ecuadorilaista alkuperää on
lähes neljäsosa ja kolmeneljäsosaa on Länsi-Afrikasta (lähinnä
Norsunluurannikolta, Ghanasta, Nigeriasta, Kamerunista ja Togosta). Suurin
suklaatuotteemme Fazerin Sininen sisältää kaksi kolmasosaa ecuadorilaista
kaakaomassaa, mikä on tärkein tekijä Fazerin Sinisen suklaan makuun.

Maailmassa on noin 5 miljoonaa kaakaonviljelijää ja kaakaoviljelmät ovat
tyypillisesti muutaman hehtaarin suuruisia perheviljelmiä. Viljelmistä 70
prosenttia sijaitsee Länsi-Afrikassa. Norsunluurannikolla ja Ghanassa
kaakaonviljelijät kamppailevat monien haasteiden kanssa, joita ovat mm.
köyhyys ja puutteellinen koulutus. Mikään yksittäinen hallitus, yhtiö tai
organisaatio ei pysty yksin ratkaisemaan kaakaonviljelyoloihin liittyviä
ongelmia, vaan niihin pyritään löytämään ratkaisuja kansainvälisellä
yhteistyöllä.

Fazer Makeiset on vuodesta 2005 ollut kansainvälisen World Cocoa
Foundationin jäsen (perustettu v. 2000). Järjestön tavoitteena on edistää
vastuullista kaakaonviljelyä ja nostaa viljelijöiden tulotasoa. Järjestö
tukee kaakaonviljelijöitä ja heidän perheitään erilaisten ohjelmien
välityksellä kaikilla kolmella suurella kaakaoviljelyalueella:
Länsi-Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Fazer on viime vuosina vieraillut kaakaota tuottavissa Ecuadorissa,
Ghanassa ja Norsunluurannikolla hankkimassa lisää tietoa paikallisista
olosuhteista ja haasteista alueilla, joilta kaakaomme on peräisin.
Fazerilla on Norsunluurannikolla oma Biéby-niminen kummikylä, jota Fazer
tukee
ECHOES-ohjelman kautta (Empowering Cocoa Households with Educational
Solutions). Ohjelman tavoitteena on antaa viljelijäyhteisön nuorille
ammatillista koulutusta kaakaonviljelyyn liittyvissä asioissa muun
kouluopetuksen yhteydessä. Perinteisesti kaakaonviljely opitaan
sukupolvelta toiselle työn parissa ja monet kaakaoviljelmillä ja
viljelijäyhteisöissä kasvaneet lapset ryhtyvät aikuisena
kaakaonviljelijöiksi.

Vuoden 2010 loppuun mennessä Biébyssä on annettu 548 nuorelle opetusta
kaakaonviljelyssä ja istutettu 55 uudelle kaakaoviljelmälle 88 200
kaakaopuuta ECHOES-ohjelman oppien mukaisesti.

Kestävä kehitys ja sosiaalinen vastuu ovat keskeisiä Fazerin toiminnassa.
Fazerin kaakaonhankinnan strategia päivitettiin vuoden 2010 alussa.
Strategiassa on määritelty vastuullisen kaakaonhankinnan kriteerit.
Kriteerien lähtökohtana ovat jäljitettävyyden kehittäminen sekä World Cocoa
Foundationin periaatteet: kannattavuus, ihmisten hyvinvointi ja
elinympäristöstä huolehtiminen. Strategian myötä Fazer jatkaa
systemaattista työtä kaakaon hankintaketjun vastuullisuuden edistämiseksi.
Sitoudumme kasvattamaan vastuullisen kaakaonhankinnan kriteerit täyttävän
kaakaoraaka-aineen ostomääriä 10–15 prosentilla vuosittain saatavuuden ja
markkinatilanteen mukaan. Tavoitteenamme on, että vuoteen 2017 mennessä
kaikki ostamamme kaakao täyttää nämä kriteerit. Olemme tehneet ensimmäiset
sertifioidun kaakaon ostot syksyllä 2010, jolloin ostimme mm. erän
UTZ-sertifioitua kaakaota.

Kaakaon vastuullinen viljely on Fazerille tärkeä asia – osa kaakaon laatua
ja tulevaisuutta.

Ystävällisin terveisin

Fazer Makeiset
Kuluttajapalvelu
"

Jotain on siis jo tapahtunut, mutta paljon on vielä tehtävääkin. Ilmesesti Reilun Kaupan tuotteita Fazerilla ei ole. Maailmanlaajuisesti kotimaiset suklaan valmistajat ovat melko pieni tekijä, joten yksin he tuskin pystyvät mitään ongelmille tekemään. ECHOES-ohjelmassa ovat mukana edellisessä postauksessani mainitsemani Mars ja Krafts Foods, mutta Nestle loisti poissaolollaan.