Onko maailmassa ketään muuta, joka turhautuu about joka kerran kun joutuu asioimaan Kelan tai verohallinnon kanssa? Yritimme aikoinaan Miehen kanssa selvitellä tätä ns. isäkuukautta. Kelan papereissa sanotaan jotenkin niin, että mikäli lapsen isä jää vanheimpainvapaalle vähintään kaksi viikkoa ennen vanhempainrahakauden loppua, on hän tuolloin oikeutettu isäkuukauteen. Koska meillä oli jo hyvin varhaisessa vaiheessa tiedossa, että Mies jää jo paljon aikaisemmin kotiin, kysyimme Kelan virkailijalta olemmeko edelleen oikeutettuja tuohon isäkuukauteen. Virkailija ei vastannut meille mitään, ei edes koittanut selvittää asiaa, vaan tyrkkäsi käteen puhelinnumeron ja samaisen opaslehtisen josta emme asiaa ymmärtäneet. Meidän logiikalla kun isäkuukausi myönnetään, mutta emme olleet varmoja toimiiko Kelan logiikka samoin.

Nyt sitten koitin selvittää kodinhoidon tukea samaisen laitoksen sivuilta. Jannellehan on myönnetty kunnallinen hoitopaikka, mutta vasta elokuun lopusta alkaen. Joten luonnollisesti ajattelin, että olemme n. kahden kuukauden ajalta oikeutettuja kotihoidontukeen, koska tämän ajan Janne on kotona. Sivulla todetaan yksikantaan, että mikäli lapselle on myönnetty kunnallinen hoitopaikka, tukea ei saa. Mutta olemmeko oikeutettuja tukeen vanhempainrahakauden päättymisestä hoitokauden alkuun, tätä ei kerrota missään. Lisäksi tulorajat ovat hämärät. Ainakaan itse en löytänyt mainintaa, että ovatko tulot molempien vanhempien yhteenlasketut vai pelkästään kotiin jäävän vanhemman tulot. Ensimmäisessä tapauksessa kun emme tukea saisi ja toisessa taas saisimme maksimituen.

Joko minä olen jotenkin tositositosi tyhmä, tai sitten kelan sivut ja opasvihkoset ovat epäselviä ja kirjoitettu virkamieskielellä, jota ei-virkamies ei voi millään ymmärtää. Tokihan tiedon saa Kelasta, mutta ei paljon nappaa mennä sinne pariksi tunniksi istuksimaan tai jonottaa puhelimessa. Miksei näitä voi kirjoittaa SUOMEKSI? Ja kenelle voin asiasta valittaa?