Jos joltain on jäänyt huomaamatta, ovat kaupat aloittaneet kilpailun siitä, kun myy ruokaa halvimmalla. Ja lähteestä riippuen voittajaksi selviää aina joku kolmesta: Lidl, Prisma tai Citymarket. Lehdet, verkkomediat ja blogit ovat täynnä puolesta ja vastaan kirjoituksia eri kauppaketjujen hinnoista. Osa on kaikesta huolimatta niin ketju-uskollinen, että ei suostu menemään siihen halvempaan naapurikauppaan, vaikka säästö olisi huikea. Kun saa ne boonukset tai plussat. Meidän perhe asioi pääasiallisesti lähes kaikkien testien edukkaimmassa kaupassa, eli Lidlissä. Koska se on halpa. Pahaimmillaan maitolitra oli 10 senttiä edullisempi kuin vieressä olevassa Prismassa ja 600g Ingmariini taas on jopa 1 euron edullisempi kuin toisella puolella olevassa Citymarketissa.

Sinällään iso osa hinnan alennuksista ei koskettanut meitä, meillä ei juoda olutta, ja siideriäkin hyvin valikoiden. Pika- ja valmisruokia pyrimme ostamaan mahdollisimman vähän, joskin etenkin jälkimmäisiä on aina hätävarana. Toisaalta, pakastimesta löytyy hätävarana myös ihan kotiruokaa. Meitä eniten kiinnostava tuote, eli maito laski vähän, samoin kuin juusto ja jauheliha. Jauhelihastakin osta yleensä sitä parempaa, koska inhoan rasvan makua lihassa ja sen huonomman jauhelihan seassa olevia sattumia.

Julkisessa keskutelussa on nostettu esiin hyviä pointteja. Koska iso osa kansalaisista asuu kaupungissa, jossa oman ruoan tuottaminen on lievästi sanoen hankalaa, olemme suurelta osin kauppaketjujen armoilla. Ruoka on haettava helposti kaupasta tai vaikeasti suoraan tuottajilta. Ja tämän valtion byrokratia on tehnyt jälkimmäisestä vaihtoehdosta melko mahdottoman. Siksi on myös minusta melko kohtuutonta, että ihan perusruoasta maksetaan arvonlisäveroa. Ymmärrän jos alv lisätään makeisille, mehuille, limsoille, kekseille, snackseille, alkoholijuomille jne, mutta että ihan perustarpeen tyydyttämisestä joutuu maksamaan 1) liikaa 2) veroa, niin se meinaa välillä vetää kupin nurin. Jotenkin voisin kuvitella, että jos ihmisten ei tarvitsisi miettiä joka viikko, että miten ja millä rahalla perhe ruokitaan seuraavalla viikolla, niin sitä rahaa jäisi muuhun kuluttamiseen enemmän.

Koska en ole poliitikko, vaan äiti ja insinööri, niin en ymmärrä miksei alv voisi olla portaittainen. Perusraaka-aineet, kuten liha, meijerituotteet, jauhot, leivät, kasvikset jne olisivat hyvin pienellä alv prosentilla. Mitä enemmän raaka-aineita jalostetaan, sitä enemmän voisi olla alvia. Näillä toimin saataisiin suomalaiset syömään terveellisemmin ja vähemmän valmis- ja roskaruokaa. Ihan käsi sydämellä, jos valmispizza tai hamppari tai einesruokarasia maksaa eurosta kahteen ja on minuutissa valmista, niin eikö aika moni väsynyt ja nälkäinen kuitenkin valitse sen kuin kalliit salaattiainekset ja tunnin kestävän kokkauksen.

Nyt kun kauppiaat ovat ottaneet asiakseen nostaa kansalaisten ostovoimaa laskemalla ruoan hintaa, niin eikös jo väläytelty sitä, että arvonlisäveroa nostettaisiin. Se mikä kauppiaiden ahnailta käsiltä jää kuluttajalle, sen vie sitten valtio. Kohta täytyy tosiaan varmaan vuokrata kuopuksen kummisedältä pellonreunaa tai hankkia jostain viljelypalsta ja ruveta kotitarveviljelemään omat eväänsä, niistä ei tarvitse veroa maksella kenellekään (kai?). 

Niin joo, kävin muuten eilen Lidlissä ruokakaupassa. Ostin mm. viikonlopun ruoat, 9 litraa maitoa, maustamatonta ja maustettua jogurttia, leikkelettä, raejuustoa, leipää, Ingmariinia, kahvia, porkkanoita, appelsiineja, sipulia, karkkipussin,  mozzarellaa, pari nestesaippuapakettia, 6 pulloa kolaa ja silityslaudan päällisen. Kassalla hinnaksi tuli 44 €.