Olen lukenut Havasteen ensimmäistä historiallista sarjaa (Kymmenen onnen Anna jne) viimeisintä osaa lukuunottamatta. Niinpä ilahduin suuresti, kun kirjastossa huomasin hänen kirjoittaneen kirjan myös sota-ajasta. Kirja päätyi lainaan ja tuli luettua. 

Takakansiteksti:

Anna ei vielä aavista, ettei sotaa kestäisi kuin seuraavaan kesään. Tuntuu, että näin on ollut aina, ja elämä kotirintamalla on kovin ankeaa. Tähänkö nuoruus meni, eikö koskaan enää ole niin kevyttä ja hauskaa kuin ennen? Mies on rintamalla, ystävät Helsingissä, lapset talkoissaan ja kerhoissaan. Pieneen kylään muuttaneella nuorella perheenäidillä ei ole muuta tekemistä kuin tenttiä viimeisiä yliopisto-opintojaan. 

Silloin kuvaan astuu hurmaava Tuji-serkku, joka on oikea filmitähti ja melkoinen hurmuri. Annan polvet notkahtavat, ja hädissään hän heittäytyy suin päin rakastumisen huumaan. Miten siitä voi selvitä? Miten arkeen voi palata sen jälkeen, kun koko iho hehkuu polttavana Tujin kosketuksesta?

Ajatus joka kirjan tullessa loppuun tuli mieleen: Olipa sysipaska kirja. 

Ehkä vähän tylysti arvioitu, mutta avaan hieman.  

Kirja kertoo tavallisesta avioliitosta, jonka hohdon arki pilaa. Ei ole enää ihmeellistä huumaa, on seksiä kerran viikossa saunailtana. Kun lapsia syntyy, puolisot etääntyvät. Ja sitten tulee sota. Anna kaipaa sitä huumaa ja tiedostaa jossain kohtaa itsekin, että hän rakastuu rakastumiseen. Ja kun hän rakastuu Tujiin, vellotaan sitten siinä tunteessa oikein urakalla. Odotetaan tapaamista, ja petytään. Odotetaan uudelleen ja petytään taas. Rakastetaan ja mietitään rakastaako toinen. Ja sitten lopussa kirja jää täysin kesken. 

Okei, kirja ei ehkä sinällään ole sysipaska, mutta sen lukeminen osuu omassa elämässä samankaltaiseen jaksoon kuin Annalla. On puoliso ja kaksi lasta. Se alun huuma on haihtunut aikaa sitten. Nyt on se aika kun tarvitaan sitä tahtoa olla toisen kanssa. Kirja pääsee tavallaan liian lähelle omaa elämäntilannetta. 

Kirjaan on tullut kaksi itsenäistä jatko-osaa, jotka nyt täytyy varmaan lukea ja katsoa miten Annan perheineen käy.