Aamun lehden lukeminen EI sovi minun verenpaineelleni. Käynnissä on kisa, jossa opettajat ja sairaanhoitajat ja omaishoitajat ja kotiäidit ja kaikki muut iskevat sanallisesti toisiaan siitä, kuka saa huonoimpaa palkkaa korkeimmalla koulutuksella. Parhaisiin ystäviini kuuluu sekä perushoitaja, tarjoilija, omaishoitaja että opettaja. Kaikki noista ovat ovat naisvaltaisia aloja eivätkä mitenkään ylipalkattuja.

Mutta, pieniä eroja näissäkin ammateissa on. Opettajat saavat tehdä siistiä sisätyötä. En missään nimessä väitä, että opettajan työ olisi helppoa, itse en uhottelevia murkkuikäisiä kestäisi päivääkään. Opettajan työssä harvemmin kuitenkaan oppilaat ovat väkivaltaisia, opettajan ei tarvitse pestä oppilaita paskasta. Opettajien ei tarvitse tehdä yötöitä. Opettajat saavat n. 1000€ parempaa palkkaa kuin hoitajat. Toki, opettajat ovat yhtälailla alipalkattuja, mutta haloo, pientä realiteettia peliin. Hyvin harva opettaja tai tarjoilija tekisi hoitajan palkalla omaa työtään, saati sitten hoitajan toimenkuvaan kuuluvaa työtä omalla palkallaan.

Tiedän että täällä käy säännöllisen epäsäännöllisesti muutama hoitoalan ammattilainen, opettaja, tarjoilija, omaishoitaja sekä myyjä. Käsi sydämelle ystäväni, tekisikö teistä kukaan samaa duunia kuin ystäväni J? Hoitajien keskipalkka on käsittääkseni 1500€:n kieppeillä. Kuinka moni teistä pesisi aikuisen ihmisen, joka on nilkoista kainaloihin paskassa? Lisätään vielä bonuksena se, että ko. ihminen hakkaa, potkii ja huorittelee samalla. Sinun vastuullasi on kirjaimellisesti koko osaston ihmisten elämä. Teet yhden virheen, joskus ihan mitättömän pienen ja joku voi menettää henkensä sen vuoksi. Ja vastuussa olet sinä. Yhden virheen takia voit menettää ammattisi ja toimeentulosi. Not my piece of cake.   

Ihmettelen aivan suunnattomasti naisvaltaisten alojen nokittelua, yhteisiä asioitahan tässä kuitenkin ajetaan. Miksi helvetissä kaikki alipalkatut naisalat eivät asetu hoitajien taakse, tukemaan heitä sen sijaan että kaivettaisiin tämän työtaistelun alta koko ajan maata pois? Jos Tehy ei nyt pidä pintaansa, ei yksikään naisvaltainen ala tule ikinä saamaan mitään. Olemmeko me naiset niin kateellisia ja katkeria, että emme suo paskaduunia tekevälle kanssasisarellemme kunnollista palkkaa? Onko se hoitajien vika, Tehyn vika, jos muissa ammattiliitoissa ollaan munattomia raukkoja joissa ei uskalleta vaatia kunnollista palkkaa, vaan tyydytään hiljaa vähään? Minä ainakin kannustan Tehyläisiä täysillä. Ja maksan mukisematta mahdollisen veroäyrin korottamisen. 

 Ja tähän loppuun, Euroopan maista vain Ranska ja Itävalta maksavat hoitajille yhtä huonoa palkkaa kuin Suomi. Irlanti, Iso-Britannia, Norja ja Ruotsi maksavat kunnon korvausta. n. 2400€ kuussa.