Sattuipa silmääni aamun lehdestä artikkeli seutukunnan synnytyssairaaloista. Pirkanmaallahan on kaksi sairaalaa, jossa synnytytetään, TAYS ja Vammalan aluesairaala. Nyt Vammalan synnytysosastoa ollaan ajamassa alas, ensimmäisenä loppuvat viikonloppusynnytykset, koska päivystävän lääkärin ja nukutuslääkärin pitäminen viikonloppuisin valmiudessa nostaisi synnytysten kustannuksia kohtuuttomasti. WTF??? Miten voidaan uuden ihmisen syntymälle laittaa hinta?

Jotta tilanne olisi täydellisen naurettava ja päätön, TAYSin synnytysruuhkia puretaan lähettämällä äitejä Hämeenlinnaan. Kuulemma se tulee halvemmaksi kuin ylläpitää Vammalan synnytysosastoa. Heittelen nyt vähän hatusta, mutta Tampereelta Hämeenlinnaan on matkaa n. 80 km. Vammalasta Tampereelle taas noin 60 km. Ja synnyttäjiä tulee siis Vammalan "takaakin". On viikonloppu ja synnyttäjä Vammalan sairaalan alueelta huomaa synnytyksen alkaneen. Ensin ajellaan lähisairaalaan, josta käännytetään TAYSiin. TAYSissa on täyttä, joten synnyttäjän matka jatkuu edelleen Hämeenlinnaan. Matkaa on tehty liki kaksi tuntia (aika joka täällä meillä tuntuu järkyttävän pitkältä, mutta joka esim. pohjois-Suomessa on lyhyt matka synnyttämään..). Jos synnytys etenee nopsaan, saattaa lapsi syntyä jo jossain matkan varrella. Siellä sitä pelokas ensisynnyttäjä ja hätääntynyt isä seisovat motarin pientareella ja koittavat saada lasta turvallisesti maailmaan...

Tätä järjetöntä pompottelua perustellaan säästösyillä sekä sillä, että vuonna 2016 TAYSiin valmistuu kokonaan uudet tilat synnyttäjille. Siihen on aikaa 6 vuotta. Nytpä onkin hyvä hetki säästää ja supistaa toimintoja, etenkin kun Pirkanmaalla syntyvyys on ihan käsittämättömässä kasvussa, eivätkä synnytykset tästä eteenpäin varmaan ainakaan tule vähenemään.

Näin äitinä minusta on ihan helvetin pelottavaa, että niin äidin kuin lapsenkin terveydellä pelleillään ja vedotaan säästösyihin. Lähipiirissäni on ollut useampi sellainen synnytys, jossa kaikki ei olekaan mennyt niin kuin piti, vaan sekä äidin, että vauvan henki on ollut vaarassa. Kukahan mahtaa ottaa vastuun, kun synnyttäjää pompotellaan sairaalasta toiseen hetkellä, jolloin uusi ihminen on tulossa maailmaan ja joku meneekin pieleen? Todennäköisesti siinä tilanteessa tämän järjettömyyden uhria pompotellaan luukulta toiselle niin pitkään, että tämä lopulta vaan luovuttaa.

Ja kuten jo edellä mainitsin, tilanne on tätäkin järjettömämpi Lapissa. Joku taho väläytteli jo jossain, että synnytykset Rovaniemellä lopetettaisiin kokonaan ja jatkossa synnyttäjät ohjattaisiin Ouluun. Pahimmillaan matkaa synnyttämään tulisi saman verran kuin Helsingistä Ouluun.

Lehteä lukiessa tuli väkisin mieleen, että jos miehet hoitaisivat synnyttämisen, niin synnytyssairaala olisi joka hemmetin tuppukylässä..