Ihanaa naistenpäivää kaikille ihanille naisille! Silläkin uhalla, että joku vetää herneen nenäänsä.

Olen parin päivän aikana ihmetellen lukenut naisten mielipiteitä siitä, että onko naistenpäivä nykyään tosiaankaan tarpeen. Minulle naistenpäivä on aina ollut se päivä, jolloin liputetaan naisten ja miesten tasa-arvon puolesta. En odota kukkia, kakkukahveja tai kylpyläpäivää, vaikka ne kivoja oliskin. 

Suomen YK-liitto kertoo naistenpäivästä seuraavaa: 

"Epätasa-arvo on yhä 2000-luvullakin suuri globaali ongelma, vaikka skandinavisessa arvomaailmassa moinen voikin tuntua kummalliselta ja vieraalta ajatukselta. Esimerkiksi vuoden 2013 naistenpäivän teemana oli lupausten pitäminen, koska naisten joukkoraiskaukset olivat puhuttaneet laajalti ympäri maailmaa ja aikaansaaneet suurta epäuskoa, raivoa ja ymmärrystä siitä, että kansainvälisessä yhteisössä on tehtävä edelleen väsymättömästi, jotta läheisemme naiset saavat elää turvallisempaa elämää, niin usein rauhallisiksi kokemissamme kotimaissamme kuin myös usein etäisimmiksi jäävillä konfliktialueilla. YK pyrkiikin naistenpäivänä saamaan kampanjoinnilleen yhä vahvempaa näkyvyyttä ja yhä enemmän tukijoita, jotta vallitsevat epäkohdat jäävät niiden vastustajien väsymättömän vastarinnan alle."

Ilman ensimmäisiä naisasianaisia, suffragetteja ja feministejä, emme varmastikaan olisi tänä päivänä tässä. Suomessa meillä naisilla on ollut äänioikeus ensimmäisten joukossa maailmassa. Verrokkina esim. Sveitsi, jossa naiset saivat äänioikeuden 1971. Kyllä, 45 vuotta sitten, ja vasta 1990-luvulla koko maassa pakotettiin viimeinenkin alue hyväksymään äänioikeuden. Miettikää, 1990. Saudi-Arabiassa naiset saivat äänioikeuden paikallisvaaleissa 2015. Yli sata vuotta Suomea myöhemmin. Lähde. Wikipedian luotettavuudesta lähteenä voidaan toki olla montaa eri mieltä.

Länsimaissa naisen asema on koko lailla hyvä. Kun mennään kehittyviin ja kehitysmaihin, tilanne on täysin toinen. Katsoin viikonloppuna dokumenttielokuvan Malala. Elokuva kertoo Malala Yousafzaista, pakistanilaisesta koulutytöstä, joka uskalsi uhmata kieltoja, käydä koulua ja puhua tyttöjen koulutuksen puolesta ja jota Talibanit ampuvat päähän koulubussissa. Malala sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2014 nuorimpana henkilönä ikinä. Suosittelen. Dokumentista sai hyvää perspektiiviä siihen, miksi naistenpäivä on edelleen tarpeen. 

Se, että naistenpäivää vietetään ei vie arvoa naiselta vuoden muina päivinä. Tämän päivän tarkoituksena on vain muistuttaa siitä, että tasa-arvo ei ole itseisarvo ihan joka kolkassa maapalloa. Yhtälailla tasa-arvoon ovat oikeutettuja miehetkin. Kyllä minua ainakin raivostuttaa ihan jokaisen ihmisen eri arvoinen kohtelu, oli se syy siellä taustalla sitten mikä tahansa. Minut on kasvatettu kohtelemaan kanssaihmisiä ihmisinä, ei naisina tai miehinä.