Niin se vaan oli äitienpäivä meilläkin. Pojat olivat askarrelleet sinuivuokkokortit ja sydänriipuksen. "Mä olen sen itte teheny", sanoi esikoinen, kun availin pakettia. On ne aina liikuttavan suloisia nuo itsetehdyt lahjat. Mies oli kunnostautunut ja hakenut poikien puolesta minulle runkoruusun sekä lahjakortin Lankamaailmaan. Nyt sitten arvon ostanko kortilla lankaa vai ihania KnitPron puikkoja.. Kuopus puolestaan ilahdutti äitiään sillä haisevimmalla paketilla ja tekaisi heti aamutuimaan vaipallisen paskaa. Siinäpä se arkitodellisuus sitten astuikin juhlahumuun.

Äitienpäivän alla postilaatikkoon jaettiin käsittämätön määrä mainoksia. Ja jokaisessa oli ihan ne parhaat lahjat äidille. Olihan siellä toki kivojakin juttuja, mutta ihan vaan vihjeeksi tulevia vuosia varten ajattelin koota listaan surkeimmat äitienpäivälahjaideat ikinä.

  • Paitulit, nallekuvioiset flanellipyjamat, alusvaatteet, silkkihepeneet. Kaksi ensimmäistä saavat äidin kuin äidin kyyneliin, ei ehkä sitä mitä oikeasti lahjaksi haluaisi. Kaksi jälkimmäistä taas ovat ehkä enemmän äidin ja isän kahdenkeskisiin hetkiin suunnattuja, eivät niinkään lasten ideoita. Tai ehkä sit olen poikkeava kun en halua lapsiltani alusvaatteita lahjaksi..
  • Mukit joissa on teksti maailman paras äiti, onnea äidille jne. Poikkeuksena ainakin minulle toimis joku poikien omalla valokuvalla varustettu muki, mut ne kaupan valmisjutut voivat jäädä sinne.
  • Kaikki vaaleanpunainen ja pitsireunuksinen tuntuu olevan suurta huutoa äitien keskuudessa. Itse en tosin ihan välttämättä haluais vaaleanpunaisia pitsillä reunustettuja pyyheliinoja, mutta meitähän on joka junaan.
  • Ja joka joulun, isän- ja äitienpäivän alla kauppoihin ilmestyvät ne iänikuiset kosmetiikkapakkaukset. Jossa on joku suihkusaippua, deodorantti ja pesupuffi. Tai shampoo ja hoitoaine. Helppoa ja edullista totta kai, mutta ei ehkä toivelahjalistalla kovin korkealla.
  • Kodinkoneet. Kyllä olis huumorintaju koetuksella jos lahjapaketista löytyis silitysrauta, imuri tai sähkövatkain. Poikkeuksena tietty jos olisin vartavasten moista toivonut. Omasta pyynnöstäni sain viime jouluna lahjaksi rikkaimurin, jota käytetään monta kertaa viikossa.
  • kuumakivihierontasetti, mani- tai pedikyyrilaite, hierova tuoli. Voisivat toki kaikki olla meilläkin käytössä, mutta lahjana parempi voisi olla lahjakortti noihin hoitoihin. Pääsis äiti kerrankin rentoutumaan kaikessa rauhassa kodin ulkopuolelle.
  • Ja sokerina pohjalla, erilaiset laihdutustuotteet. Kukahan mahtoi olla se neropatti, joka laittoi äitienpäivän alla kataloogiin saunashortsit. Niillä on tarkoitus sulattaa läskiä shortsialueelta. Tosi mieltäylentävä ja ajatuksella valittu lahja. Not. Samanlaisella varauksella kannattaa suhtautua myös kuntoiluvälineisiin, kuntosalijäsenyyteen tai muihin saunashortseja vastaaviin humpuukituotteisiin. Ellei siis lahjansaaja ole itse moisia toivonut. Kukaan tuskin haluaa äidin tai puolison mieltä pahoittaa lahjalla, joka aika suoraan antaa ymmärtää, että olet läski, tee asialle jotain.