Lueskelin lounastauolla päivän lehteä. Sitä lueskellessa tuli mieleen, että mikä v***u meitä ihmisiä oikein vaivaa?

Juttu 1:

Kaupungin vuokratalossa asuu äiti ja neljä (4) alaikäistä lasta(*. Perheen kolmevuotias pikkupoika kaivelee äidin käsilaukkua ja löytää sytkärin. Ainakin meidän 2-vuotiaan pikkupojan mielestä sytkäri olis kauheen mielenkiintoinen lelu, kun siitä saa liekin näkyviin. Voisin kuvitella 3-vuotiaan mielen käyvän samalla tavalla. Sytkärileikeistä syttyy tulipalo ja asunnon yksi huone palaa, muut kärsivät savu- ja nokivahinkoja. Äiti ja neljä lasta saavat kaupungilta häädön, eikä heille myönnetä uutta asuntoa. Syynä se, että asukas on itse palon aiheuttanut. Missä ihmeen todellisuudessa asiasta päättävät oikein elävät? Miten kolmivuotiaan voidaan katsoa toimineen tahallaan? Äiti ja lapset asuvat nyt ensi- ja turvakodissa, asiasta päättäneet nukkuvat varmaan hulppeissa omakotitaloissaan suomatta ajatustakaan kotinsa menettäneelle perheelle. Joo, onhan se ihan totta, että asunto on tulipalon jälkeen asumiskelvoton ja se pitää korjata, mutta korjaukseen ei mene ikuisuutta, ja niitä hätävara-asuntoja on ihan salettina tämän kokoisessa kaupungissa.

Juttu 2:

Lehden toimittaja teki juttua alaikäisten alkoholinkäytöstä. 12-13 -vuotiaat kaljapullo kädessä eivät enää ole mikään harvinainen näky, mutta kännissä heiluu jopa 9-vuotiaita lapsia. Toimittajan aloittaessa jutun tekoa, hänelle oli sanottu, että ainahan niitä on ollut, viinaa juovia lapsia. On varmaan, mutta miksi ihmeessä asia pitäisi hyväksyä ja miksei siihen saa puuttua, kun siihen ihan oikeasti pitää puuttua. Kyllä minusta olis kamalaa vain olla, jos tietäisin esim. kavereideni lasten pyörivän kylillä pää jäässä. Toki avun hakeminen ei varmaan ole ihan helppoa, kun joutuu sossun asiakkaaksi ja ainakin mielikuvissa varmaan on se, että perhe otetaan erityistarkkailuun, vaikka näin ei olisikaan. Mut tämmöstä asiaa ei saisi vähätellä. Minulle tuli juttua lukiessani mieleen, että missä helvetissä näiden kaljapullolasten vanhemmat ovat ja missä he luulevat lastensa olevan. Kyllä meillä kotona aikoinaan ainakin kotiintuloajat oli sen verran tiukat ja niitä ei vaan rikottu, ettei yöllisille känniretkille ollut mitään asiaa. Ja jos vanhemmat tietävät mitä lapsi tekee, niin miksei siihen sitten puututa? Ovatko nykyvanhemmat oikeasti niin hukassa, etteivät pysty/uskalla pitää lapsia  kurissa?

Täs on nyt näitä Vuoden Äiti, ja isäkin, ehdokkaita tullut tällä viikolla sen verran, että minä kieltäydyn enää tuntemasta huonoa omatuntoa siitä, että huudan lapsilleni. Ainakin tiedän missä ja kenen kanssa he ovat ja mitä tekevät, kun ovat silmieni alla.

*) Täällä lopussa kerrottakoon, että perhe on romaneja. Sillähän ei pitäisi olla mitään tekemistä asian kanssa. Mutta sori vaan vuokratalosäätiön päättäjät, ei ainakaan minulle mene läpi, etteikö etninen tausta muka vaikuttaisi päätökseen. On ihan käsittämätöntä, ettei perheelle löydy muka kaupungilta asuntoa, kun ainahan niitä tyhjiä asuntoja on. Kuljen päivittäin kaupungin vuokratalojen ohitse, ja joka viikko joku asunto on tyhjänä, osa pidempäänkin.