EU esittää, että imettävillä äideillä olisi oikeus kahteen tunnin mittaiseen imetystaukoon päivässä, työajalla. Suomalaiset tyrmäsivät ehdotuksen täysin. Minusta ajatus on hyvä. On perheitä, kuten me, joissa äiti lähtee töihin ja isä jää vanhempainvapaalle. Meillä päätös tarkoitti sitä, että imettäminen loppui milteipä heti kun työt aloitin. Pullosta nääs sai maidon paljon helpommalla. Mielelläni olisin jatkanut imettämistä hieman pidempään. 

Vauvaa voi hoitaa joku muukin kuin äiti, jos äiti päättää lähteä töihin ennen kuin haluaa imettämisen lopettaa, niin nuo imetystauot olisivat hyvä ratkaisu. En usko että yksikään työnantaja vapaaehtoisesti antaisi työntekijälle kaksi palkallista imetystaukoa päivässä.. Vähän sama tilanne kuin minun työpaikassani, minulle kerrottiin toisen raskauden loppuvaiheessa, että olisin ollut oikeutettu pitämään puolen tunnin ylimääräisen lepotauon joka päivä. Se on kuulemma ihan yleinen käytäntö, kirjattu ylös joko työehtosopimukseen tai lakiin, nyt en muista kumpaan. Työnantaja olisi jopa ollut velvollinen järjestämään lepotilan, jos olisin sitä vaatinut muiden raskaana olevien kanssa. Vapaaehtoisestihan tätä työnantaja ei tietenkään tee, eikä asiasta sen suuremmin huutelekaan.

No, käytännössähän meillä Suomessa pitkät vanhempainvapaat mahdollistavat sen, että äiti on lapsen kanssa kotona jotakuinkin niin pitkään kuin imettää. Mutta entäs jos haluaa jatkaa imettämistä yli 11 kuukauden? Ja mihin se raja sitten vedetään, että alle vuoden ikäisen lapsen äidille imetystauko myönnettäisiin, mutta yli vuoden ikäisille ei. Jotkut superäidit kun kuulemma ovat imettäneet pari kolmekin vuotta.

Tosiasiahan kun on, että se imettäminen sitoo äidin lapsen luo aika tehokkaasti. Jos vaikka lapsi pullomaidolla pärjäiskin, niin maidontuotantokoneisto ei ymmärrä olla maitoa tuottamatta, joten maito on joko lypsettävä ulos tai sitten lasta imetettävä, muuten halkee tissit. Luulen etten ole ainoa äiti Suomen maassa, joka lähtee töihin vanhempainvapaalla, joten vaadin imetystaukoja meillekin!