Ajelin tuossa viikonloppuna autolla ja tien reunasta sattui silmääni kampanjamainos. Kuvassa oli pieni tyttö ja tekstinä: "Koska olen tyttö, minusta tulee äiti ennen kuin osaan lukea". Minut tuo mainos ainakin kuvainnollisesti pysäytti. Mainos on palannut mieleeni lähes päivittäin. Täytynee siis kampanjan aloittaneelle taholle (Plan muistaakseni) tehdä jonkunlainen lahjoitus.

Täällä koti-Suomessa tulee minunkin valitettua melko pienestä. Päivähoitomaksut ovat liian korkeita. Julkinen terveydenhuolto ei toimi. Kaikki on kallista. Mutta kun suhteuttaa em. mainoksen viestin tähän meidän arkipäiväämme, niin pitäis varmaan olla ihan hiljaa. Lapsemme saavat ilmaisen koulutuksen. Niin no, verovaroillahan ne kustannetaan, mutta se isotuloisen perheen lapsi saa tasan saman peruskoulutuksen kuin pienituloisen perheen lapsi. Koulunkäyntiä ei rajoita se, että olet tyttö ja sinun on autettava kotiaskareissa, vaan sukupuoleen katsomatta pääsee kouluun. Tytöillä on samat mahdollisuudet opiskella kuin pojilla. Edes se lasten saaminen ei välttämättä katkaise koulutusta, vaan äitiysloman ja hoitovapaan jälkeen voi palata takaisin opiskelujen pariin, jos siltä tuntuu. Et ehkä on kuitenkin ihan hyvä, että meillä maksellaan vähän enemmän veroja, että kaikki lapset ovat tasa-arvoisessa asemassa koulutuksenkin suhteen.

Kehitysmaissa kun tytöt avioituvat huomattavasti nuorempina kuin esim. Suomessa ja se lisääntyminen saattaa alkaa jo siinä iässä, kun tytöstä tulee hedelmällinen. Ja sieltä köyhistä oloista on varmaan aika turha haaveilla koulunkäynnistä noin ylipäätään, puhumattakaan sitten korkeakoulutuksesta saati omasta urasta. Paljon on vielä tehtävä töitä, että tyttöjen asema kehitysmaissa paranee edes sen verran, että kaikilla olisi mahdollisuus edes oppia lukemaan. Varmaan äiti-ihmisenä tuo todellisuus tuntuu vielä jonkun verran pahemmalta.