Lastenhoidon ohessa meillä kokkaillaan. Parhaimmillaan parikin kertaa päivässä. On äipän hermo koetuksella, kun koittaa keksiä jotain muuta ruokaa kuin muussia ja makkaraa.. Rivitaloasuminen omine pihoineen ja jättigrilleineen (jep, me ostettiin varmaan Pirkanmaan isoin grilli..) tuo tilanteeseen jotain helpotusta, mutta ihan aina ei kyllä voi grillatakaan. Tai kyllä voi, mut ei kehtaa. Ja vaikka arvostan hyvää ruokaa, niin joskus sitä vaan haluaa päästä helpommalla, vaikka näin hellepäivinä, kun aikaa viettää mielummin ulkona kuin hellan ääressä.

Meidän perheen kahden isomman miehen lemppareiksi on muodostunut pinaattikeitto (pienempi) ja kananmunakastike (molemmat). Erikseen tarjoiltuna. Tässäpä siis ohjetta ihan perusruokiin, jotka varmaan kaikki muut (paitsi minä) ovat oppineet jo köksäntunneilla.

Pinaattikeitto:

5 rkl voita tai juoksevaa margariinia

4rkl voita

1 l (laktoositonta) maitoa

1 tl suolaa

valkopippuria

250g pakastepinaattia

Lisäksi keitettyjä kananmunia

Kuumenna rasva kattilassa, sekoita jauhot. Älä ruskista. Lisää maito pikkuhiljaa jauho-rasvaseokseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hetki. Lisää suola, valkopippuri ja pinaatti. Kun pinaatti on sulanut, keitto on valmis tarjottavaksi.

Pinaattikeittoa saa toki kaupastakin, mutta itsetehty on ihan saman makuista ja huomattavasti edullisempaa kuin kaupan pakasteversio. Ja ainaa keiton tekemiseen menee huikeat 15 min, miltei sama aika menee sen jäisen pinaattikeittotiilen sulattamiseen.

Kananmunakastike:

n. 50-75 g voita

n. 5 rkl vehnäjauhoja

n. 5 dl maitoa

suolaa ja valkopippuria maun mukaan

4 keitettyä kananmunaa 

Valmista valkokastike. Sulata voi ja sekoita siihen vehmäjauhot. Älä ruskista. Lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna seoksen sakeutua kastikkeeksi. Pilko keitetyt kananmunat ja sekoita kastikkeen joukkoon. Tarjoa vaikkapa uusien perunoiden kera.

Itse en ole mikään kananmunakastikkeen ystävä, mutta en viitsi itselleni tehdä muuta ruokaa, joten terästin kastikkeen uudella sipulilla, jota laitoin oman annokseni sekaan.

Jälkiruoaksi meillä tarjotaan marjatorttua. Pikaversiona.

1 valmis torttupohja

2 dl kermaa

1 tl vanilijasokeria

1 tl hienoa sokeria

1 l mansikoita tai muita kauden marjoja

Kostuta pohja vanilijamaidolla, ripaus vanilijasokeria maidon sekaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vanilijasokerilla. Levitä kermavaahto torttupohjan päälle, viipaloi mansikat ja ripottele tortun päälle. Jos mansikat (tai muut marjat) ovat samankokoisia, voi ne toki myös asetella kauniimmin. Koristeeksi sopii vaikkapa ohuena nauhana mansikoiden päälle kaadettu suklaakastike tai sulatettu suklaa.