Eilen illalla ainakin minun kotikaupungissani aloitettiin mielenterveysviikko sytyttämällä kynttilöitä itsemurhan tehneiden muistoksi. Viikon "kunniaksi" päätin listata silmääni pistäneitä juttuja mielenterveysasioista.

Suomen Kuvalehti uutisoi jokunen viikko sitten, että Suomessa käytetään Pohjoismaista eniten psyykelääkkeitä. Muissa pohjoismaissa lääkkeiden sijaan mielenterveysongelmaiset pistetään terapiaan, meillä dumpataan resepti käteen ja toivotetaan hyvää päivänjatkoa. Hyvin harva pääsee terapiaan, minä olin yksi onnekkaista. Muutama viikko sitten Mtv3:n 45 Minuuttia ohjelmassa esiintyi Jokelan koulusurmat tehneen pojan vanhemmat. Myös he kertoivat, että olivat yrittäneet saada lapsensa terapiaan, mutta ongelma oli lääkärin mukaan niin pieni, että se "hoidettiin" lisäämällä lääkitystä. Olisoahan jännä tietää mitä ko. lääkäri tuumii päätöksestään nyt... En siis missään nimessä vastusta lääkehoitoa mielenterveysongelmiin. Olen itsekin popsinut masennuslääkkeitä lähes vuoden ja ne auttoivat yhdessä terapian kanssa. Kaikissa tapauksissa kun pelkkä lääkehoito ei auta, vaan paranemisprosessi vaatii tuekseen myös terapiaa.

On arvioitu, että joka neljäs suomalainen sairastaa masennusta jossain vaiheessa elämäänsä. Se on valtava määrä. Minun kotikaupungissani on siis periaatteessa yli 50 000 masentunutta. Ja huomaahan masennusta sairastavien määrän täällä blogosfäärissäkin. Masennusblogeja on valtava määrä.

Iso osa masennuspotilaista joutuu jäämään työkyvytömyyseläkkeelle, koska ei saa kuntoutusta ajoissa tai ollenkaan. Valtiolle ja kunnille tästä syntyy järjettömät kustannukset. Edit 17.11: on arvioitu että kaiken kaikkiaan pelkästään masennus aiheuttaa valtiolla parin miljardin kustannukset vuosittan. Periaatteessa työkuntoiset ihmiset siis joutuvat jäämään eläkkeelle ennen aikojaan koska eivät saa apua. Ihmiset ovat vuosikausia niin kehnossa kunnossa, että jo pelkät arkipäivän askareet ovat niin haasteellisia, että jäävät tekemättä. Ja nyt puhun niinkin pienistä asioista kuin henkilökohtainen hygienia, ruoan laitto tai jopa sängystä nouseminen. Ja ei, se ei todellakaan auta, että masentuneelle sanotaan, että ota hyvä ihminen itseäsi niskasta kiinni ja mene vaikka ulos lenkille, sen kun on todettu auttavan..

Mutta, ei muuta kuin pitäkää huolta mielenterveydestänne. Itse olen aloittanut "terapiana" käsityöt sekä ristikkojen ja sudokujen ratkaisemisen, jotta saan pääkoppaan muutakin toimintaa kuin imettäminen ja vaipanvaihto.