Jos joltain on jäänyt huomaamatta, niin vuoden vaihteessa se tuttu ja turvallinen bensiini 95E vaihtui 95 E10 versioon. Bensa on herättänyt kiivaita mielipiteitä mitä erilaisimmilta ihmisiltä. Monet minun tutuistani, jotka ennen tankkasivat 95:sta siirtyivät nyt tankkaamaan 98:a, vaikka E10 olisi autoihin sopinut. Ihan vaan siitä syystä, että niin monet autoalan ihmiset (=autokorjaajat) ovat moittineet ainetta. Eikä siinä mitään, jokainenhan saa tankata autoonsa mitä lystää minusta nähden. Itse kuitenkin tankkasin joskus tammikuussa ekan kerran tuota E10:ä. Auton ajo ei siitä bensan vaihtamisesta muuttunut miksikään. Eikä näin yhden tankillisen jälkeen autokaan tunnu olevan moksiskaan.

Ja tokihan tässä sitten tulee se mutta. Tänään auton järjestelmä piippasi merkiksi siitä, että menovesi on lopussa. Ällistyneenä katsoin auton kilometrimääriä. Mittari näytti 100 km vähemmän kuin vanhalla 95 bensalla. Ja minusta se on aikas paljon. Todettakoon tähän, että ajomäärät eivät ole muuttuneet merkittävästi, eikä pakkanenkaan ihan kaikkea selitä. Juttelin työkavereideni kanssa asiasta, ja myös he ovat huomanneet saman. Bensayhtiöiden arvio siitä, että E10 kulutus olisi 2% enemmän kuin 95E:n, ei pidä paikkaansa millään lailla. Meillä kulutus oli 1/6 enemmän. Että se siitä ekologisuudesta sitten. Sitä paitsi, ainakin Neste valmistaa sen bio-osuuden palmuöljystä, eivätkä ne palmut Euroopassa kasva, joten öljyn siirto mm. Indonesiasta ei tosiaankaan ole millään tavalla ekologista. Lisäksi, ennen joulua Yle esitti dokumentin palmuplantaaseilta. Itse päätin tuolloin, että ainakaan Nesteen tarjoamaa polttoainetta ei meidän auton tankkiin laiteta. Käsittääkseni ST1:n ja ABC:n polttoaineen bio-osuus on valmistettu biojätteestä, joten heidän tarjoamansa polttoaine on ekologisen lisäksi eettisemmin tuotettua.

Ja mihin lopputulokseen sitten päädyin? Saatan vaihtaa tankkaamani bensan E10:stä 98:in. Kuten ovat tehneet lukuisat muutkin autoilijat viime viikon uutisista päätellen. Ensin on laskettava rahassa säästöt tai kulut. Ja tuo E10 päästöttömyyshän on tällä tuloksella ihan huuhaata. Miten muka ympäristö saastuu vähemmän, jos bensaa kuluu enemmän? Ihmiset eivät tästä syystä vähennä ajamistaan, vaan siirtyvät muihin bensalaatuihin. Ja kyllähän sekin ympäristäöä saastuttaa, kun bensaa joudutaan asemille rahtaamaan entistä enemmän. Että jos maamme hallitus oikeasti haluaisi vähentää päästöjä, sähkö- ja hybridiautojen verotus laskettaisiin roimasti, jolloin ihmisten olis kannattavampaa ostaa vähäpäästöinen auto.