Täytin jokunen viikko sitten 40 vuotta. Kriisi on, kiitos kysymästä :) 

WP_20150416_002%5B1%5D.jpg

Tarkoituksenani ei ollut juhlia tässä kohtaa, vaan järjestää ulkoilmabileet joskus kesällä. Mies oli kuitenkin ystävieni kanssa päättänyt toisin ja järjestänyt minulle yllätysjuhlat entiseen kotikaupunkiini, Imatralle. 

Yövyimme perinteikkäässä, historiallisessa Valtionhotellissa. Hotellin muistan nuoruudestani hienona hotellina, jonne ei paikkakunnan penikoilla ollut asiaa. Eikä paikkakuntalaisilla muutenkaan. Tuossa isossa tornissa oli aikoinaan Venäjän aatelisten käyttämiä sviittejä, ja eiköhän siinä lie sviittejä edelleenkin. Muistan, että ollessani teini-ikäinen hotellissa tehtiin massiivinen reastaurointityö. Tuolloin kaivettiin esiin alkuperäiset seinä maalaukset ja seinät maalattiin niiden mukaan. Paikka paikoin jätettiin edelleen näkyvissä olevia kohtia seinille, jossa näkyy rinnakkain alkuperäinen maalaus ja uusi maalaus.

WP_20150417_002%5B1%5D.jpg

Itse hotelli on aina vaan mykistävä näky. Kosken partaalla seisoo valkoinen linna. On seisonut vuodesta 1903 lähtien. 

Meidän huoneemme oli kosken puolella. Kosken kuohuessa näky olisi varmasti mykistävä. Valitettavasti näin aikasin keväällä koskinäytöksiä ei vielä ollut.

WP_20150417_004%5B1%5D.jpg

Reissusta, hotellista ja sen historiasta innostuneena, kaivoin kirjahyllystäni esiin Laila Hirvisaaren kirjoittaman Imatra-sarjan, jonka tapahtumat liittyvät vahvasti niin Valtionhotelliin kuin myös Vuokseen. 

1900-luvun alussa Imatra ja Valtionhotelli olivat matkailijoiden suosiossa. Erityisesti venäläiset aateliset ja muut raharikkaat sekä kulttuurivaikuttaja, mutta myös eurooppalaiset merkkihenkilöt kävivät sankoin joukoin ihmettelemässä Imatrankoskea. Varpasaaressa oli aikoinaan Englantilainen kalastusklubi. Kelataan sata vuotta eteenpäin. Imatra on tätä nykyä jälleen kerran sijaintinsa vuoksi erityisesti venäläisten matkailijoisen suosiossa. Hotellissa oli kanssamme enemmän venäläisiä, kuin suomalaisia vieraita. Ympyrä on tavallaan sulkeutunut :)