Tutustuinpa minäkin taas parin vuoden tauon jälkeen paikalliseen ensiapuun. Sain tautiini viime viikolla antibioottikuurin, ja siitä sitten ikävän allergisen reaktion. TMI osioon mennee tieto siitä, että olen raapinut itseni lähes nahattomaksi eilisen aamupäivän aikana.. 

Ensiapu toimii lähes koko maakunnan ainoana päivystyspoliklinikkana viikonloppuisin. Ja tuplapyhänä olin ihan varma, että reissussa menee iltaan saakka. Vaan eipä mennytkään. Sain erittäin osaavaa ja ystävällistä palvelua, odotusika jäin niin lyhyeksi, että en ehtinyt lukea kirjaani loppuun (kirjassa oli alle sata sivua lukematonta osaa). Tilani ei ollut vakava, ja alkoi helpottaamiltei heti kun pääsin paikalle, tiesin jo entuudestaan, että allergialääkettä kitusiin. Hoitaja syötti vielä toisen allergialääkkeen, joten avun sain nopeasti.

Toki ymmärrän, että allergia pahimmillaan voi olla hyvinkin vaarallinen ja itse selvisin tällä kertaa säikähdyksellä. Siispä välittömästi tänä aamuna laitoin työterveyshoitajalle sähköpostia, jossa pyysin häntä merkitsemään allergiani parille uudelle lääkeaineelle tietoihini. Palautetta voisin kyllä työterveyteen laittaa siitä, että tiedoissani oli penisiliiniallergia ja että minulle määrätyssä lääkkeessä luki, että sitä ei suositella henkilöille jotka ovat penisiliinille allergisia. Itse luen lähes neuroottisesti lääkkeiden mukana tulevat lippulappuset, enkä tämän lääkkeen kohdalla edes huomannut allergiamainintaa. Vasta toisella lukemalla, eilen, maininnan huomasin.

No juu, tässä sit vielä pari päivää syödään allergialääkettä. Ja eilisestä oppineena, ne allergilääkkeet otetaan illalla, koska muussa tapauksessa olen kuin zombie koko päivän. Nukahdin eilen kesken ruoanlaiton sohvalle. Onneksi oli Mies paikalla joka hoisi homman loppuun. Mut eipä käy elämä ykstoikkoseksi, kun joku perheestä käy joka viikko jostain syystä lääkärissä.

Päivystyksessä istuessani huomasin miten ihmiset ihan oikeasti käyttävät yksikön palveluita väärin. Ensiapupäivystys on ymmärtääkseni tarkoitettu akuuteille sairastapauksille. Eikä esim. sellaisille joiden yskä on kestänyt jo viikon. Kovasti ihmettelen miksei tällaisia tapauksia vaan passiteta takaisin kotiin ja kehoteta hakeutumaan omalle lääkärille seuraavana päivänä. Joskin suosikkiosioni sanomalehdestä, yleisönosasto, pursuaa joka viikko moitteita päivystystä kohtaan, että ehkä se on joskus helpompi pistää se ihminen jonottamaan n-tunniksi kuin sitten lukea haukkuja lehdestä seuraavalla viikolla. Ja niitä muutamia pikkulapsia kävi sääliksi. Ja muistin taas kiittää sitä väläystä, joka pisti meidät hankkimaan pojille vakuutuksen jo raskausaikana. Pääsemme hoitoon yleensä puolen tunnin varoajalla ilman jonotusta.