Tiedän kuntien budjetoinnista jotakin. Tiedän, että vaikka Tampereen kaupunginvaltuusto olisi suuressa viisaudessaan päättänyt vaikka jättää tunnelin rakentamatta, niitä rahoja ei olisi sijoitettu esim. vanhustenhuoltoon. Mutta valtuusto päätti yhtä suuressa viisaudessaan tunnelin puolesta. Minä ajan ko. rantatietä joka päivä töihin ja töistä kotiin. Ja kyllä, minua joka hemmetin päivä ärsyttää köröttää jonossa kahtakymppiä. Siltikään en ole potentiaalinen tunnelin käyttäjä, vaan siirryn ajamaan vaihtoehtoisia maanpäällisiä reittejä. En koska olisin erityisesti tunnelia vastaan, vaan siksi että jo pelkkä ajatus tunneliin ajamisesta saa minut paniikkiin. En kykene, pelkään tunneleita.

Aamulehti julkaisi hetimiten tunnelipäätöksen jälkeen uutisen, jossa kerrotaan, että vanhustenhoitoon erikoistuneet Rauhaniemen ja Kaupin sairaalat pyritään sulkemaan vuoteen 2020 mennessä. Suurin osa vanhuksista pyritään tämän jälkeen hoitamaan mahdollisimman pitkään kotona.

Voihan toki olla, että vuoteen 2020 mennessä kaupungin kirstu on täynnä rahaa. Ja sitä rahaa on niin paljon, että dementoituneet ja muuten sairaat vanhukset voidaan asianmukaisesti hoitaa kotona riittävillä sairaanhoidon resursseilla. Toisaalta taas hulluudestani huolimatta olen sen verran maan pinnalla, että en usko tällaiseen vaihtoehtoon ollenkaan. Asiakaspaikkojen määrää edellä mainituissa sairaaloissa en tiedä. Sen verran kuitenkin tiedän, että jatkossa vanhuksemme hoidetaan yksityisissä hoitokodeissa kalliiseen hintaan ja asukkaan kustannuksella. Tai sitten sairaan vanhuksen omaiset alkavat omaishoitajiksi. Omaishoitajan "palkka" jää reilusti alle sairaanhoitajan palkan. Siitäkin huolimatta, että jokaista vanhusta hoitaisi yksi ihminen 24/7.

Koska tieto sairaaloiden sulkemisesta tuli heti tunnelipäätöksen jälkeen, ihmiset laskevat yhteen yksi ynnä yksi. Nyt tunnelirahat viedään suuren yleisön mielestä pois vanhuksilta. Ja siitäkin huolimatta, että tiedän miten julkisen sektorin budjetointi toimii, en voi olla ajattelematta samaa. Sujuva liikenne eräällä kaupungin valtaväylällä on tärkeämpää kuin vanhusten asianmukainen hoito. En voi tälle ajatuskuviolle mitään. Eivätkä voi varmaan lukuisat muutkaan.