Yle julkaisi viime viikolla kovasti neulemaailmaa kohauttaneen uutisen siitä, että myös villasukkien myynnistä on maksettava veroa. Lukuisilla käsityösivustoilla (tai no, ainakin yhdellä jossa minä käyn..), on sittemmin kovasti keskusteltu asiasta. Jostain kumman syystä villasukkien verottaminen nähdään maailman pahimpana asiana. Sen ovat pahat päättäjät keksineet ihan meidän pienten ihmisten kiusaksi. Kun se totuus on sitten se vähän toisenlainen, eli kaikesta tulosta on veroa maksettava. 

No joo, jos neulojamummo myy villasukat jossain kympillä pari, ei käteen ihan huikeasti jää mitään. Aikuisen sukkaan menee noin 100-150 g lankaa. Tuo määrä lankaa maksaa ehkä noin 5-9 € langasta riippuen. Käteen jää 1-5 €, joista tulisi maksaa vero, keskimäärin ehkä noin 22 %. Palkan osuus on mitätön. 

Koska sukkamyynti ei oikeasti ole maanlaajuista massiivista harmaata taloutta, ihmettelen miksi juuri tähän asiaan halutaan puuttua juuri nyt. Prosenteissa katsottuna "pimeänä" neulottujen sukkien osuus menetytyistä verotuloista on varmasti joitain promilleja. 

Josta päästään toiseen kiperään kysymykseen, eli siihen kuinka paljon villasukista kehtaa pyytää. Tähän on erilaisia ohjeita. Martat ilmeisesti suosittelevat 5*langan hintaa. Joku ottaa langan hinnan ja kertoo sen kahdella tai kolmella. Mutta ajatellaanpa asiaa hetki vaikkapa käsityöyrittäjän kannalta. Aikuisen sukat, kokoa 39-40, perusmalli 2 oikein, 2 nurin. Valmista tulee noin kahdessa illassa eli kahdeksassa tunnissa. Langaksi valikoituu astetta parempi lanka, jonka hinta on 12 € / kerä. Marttojen kaavalla hinnaksi tulee 60 €. Nyt joku siellä jo henkäisee, että ei ikinä maksaisi sukista noin paljon. Vähennetään langan hinta, jää 48 €. Maksetaan verot, se 22 %, jää 37,44. Jaetaan jäljelle jäävä summa kahdeksalla, joka on käytettyjen työtuntien määrä ja tuntipalkaksi jää 4€ 68 senttiä. Kuulostaako paljolta? 

No joo, reilu kymppi / pari valtiolle sukista on aika vähän. Vaikka kaikki suomalaiset sukankutojat päättäisivät ruveta maksamaan veroja sukista, ei niillä tuloilla valtion budjettia pelastettaisi. Samaan aikaan niitä pimeitä töitä tehdään muilla aloilla kymmenien miljoonien edestä. Suurimpana syyllisenä on muutaman vuoden takaisten tietojeni mukaan rakennusteollisuus. Kaikki muut alat ovat pieniä puuhastelijoita näihin verrattuna. 

En suosittele kenellekään veronkiertoa, vaan verojen maksamista ja myytävien käsitöiden oikeaa hinnoittelua. Myymällä käsitöitä liian halvalla, tehdään hallaa kaikelle käsityöosaamiselle, niin meille harrastajille, kuin ammattilaisillekin. Miltä sinusta tuntuisi jos joku tulisi tekemään sinun työsi murto-osalla sinun palkastasi, koska "on tätä aikaa, eikä tästä nyt oikein kehtaa mitään pyytääkään". Aivan oikein, joku veisi leivän sinun suustasi. 

Ja PeeÄs: jos huomaat tekstini vilisevän aiempaa enemmän kirjoitusvirheitä, ne johtuvat tästä sairaudestani. Jostain syystä silmät eivät enää näe virheitä. Pyrin virheitä korjailemaan, mutta aina siihen ei ole aikaa.