Olen aina ihmetellyt miksi kanaviilokki on niin monen mielestä aivan kamalaa. Mm. Samuli Putro laulaa uudella levyllään kappaleessa "Älä huuda mulle" hyvinkin negatiiviseen sävyyn ko. ruoasta. Minusta kun kanaviilokki oli hyvää. Ruoan kera ainakin meillä tarjottiin vielä mustaherukkahilloa, joka sopi viilokin kylkeen kuin nenä päähän. Toki, nykyään voisin olla ruoasta ihan eri mieltä, mutta koulussa se kuului suosikkeihin.


Ehdotonta inhokki-osastoa taas olivat tilliliha, stroganoff ja muut liharuoat. Tilliliha ilmiselvistä syistä, mutta muille en löydä selitystä, kun kotona lihaa olen kuitenkin aina syönyt. Nykyään kuulemma tillilihaa ei enää kouluissa tarjota, enkä ihmettele yhtään. Varmaan 20 vuotta lapset ovat kantaneet tillilihan roskiin.


Meidän koulussamme ala- ja yläasteella tarjottiin pinaattikeiton kylkiäisenä kananmunan lisäksi myös grahamlihapiirakkaa. Jota nykyään en usko enää ruokalistalta löytyvän (siis lihapiirakkaa). Siinä määrin olen ehdollistunut kouluaikaan tuolle yhdistelmälle, että vieläkin tekee pinaattikeiton kanssa mieli sitä lihapiirakkaa. Ja lihakeiton kanssa oli aina jälkkärinä marjarahkaa.


Meillä päin on noussut kamala haloo siitä, kun kouluruokailusta halutaan säästää rahaa. Ja lapsilta vietäisiin pois pehmeä leipä. Itse muistan, että meillä tarjottiin muuta kuin näkkileipää todella harvoin. Enkä nyt tämän traumatisoituneempi ole (tai mistä sitä tietää, ties vaikka kaikki ongelmani johtuisivat siitä, että olen joutunut pakosta syömään näkkäriä vuositolkulla päivittäin). Jossain vaiheessa oli ihan luksusta, kun näkkäreitä tuli tarjolle kahta eri laatua, vaaleampaa Koulunäkkiä ja tummaa ruisnäkkäriä. Tuolloin valinta oli aina se vaalea, nyttemmin taas valitsen tumman näkkärin.


Traumaattisimpiin kokemuksiin kuuluu lukiossa keittämällä valmistettu "poronkäristys". 90-luvulla kun oli synti ja häpeä valmistaa mitään paistettua, joten koulumme emäntä keitti kalliit käristyslihat. Koko koulu haisi oksettavalle mielestäni päiväkausia. Noiden kokemusten jälkeen en ole pystynyt sinällään erinomaisen hyvää ruokaa syömään. Yökkäyttää välittömästi vieläkin, 15 vuoden jälkeen.