Yle uusi eilen tanskalaisen dokumentin kaakaoplantaaseilla käytettävistä lapsiorjista. Näiden lasten kohdalla ei voi edes puhua lapsityövoimasta, kun lapset tekevät raskasta ja vaarallista työtä ilman palkkaa. Osan lapsista ilmeisesti vanhemmat myyvät tai antavat työhön, osa lapsista vain yksinkertaisesti siepataan ja kuskataan Ghanaan tai Norsunluurannikolle.

Alueelta tulee n. 40% maailman kaakaotuotannosta. Todennäköistä siis on, että meistä suomalaisista ihan jokainen joka suklaata tai kaakaota käyttää, syö lapsiorjatyövoimalla tuotettua herkkua. Ohjelmassa pyydettiin suurilta kaakaota jalostavilta yrityksiltä haastattelua. Mukana olivat mm. myös Nestle ja Mars (ja monia muita suklaata valmistavia yrityksiä, joiden nimet eivät jääneet mieleen, koska eivät ainakaan niillä nimillä toimi Suomen markkinoilla). Suklaateollisuus vetäytyy vastuustaan perustelemalla etteivät he omista yhtään kaakaoplantaasia. Toki kaikki dokumentissa mainitut yritykset kertoivat, että eivät missään olosuhteissa hyväksy lapsiorjien käyttöä. Ihan kuin mikään yritys millään alalla voisi julkisesti sanoa hyväksyvänsä asian ja kuvitella jatkavansa toimintaansa.

Pikaisesti googletin dokumenttia. Alunperin dokumentti on lähetetty 14.7.2010, eli vuosi sitten. Seuraavana päivänä mm. Krafts Foods julkaisi tiedotteen dokumenttiin liittyen. Koska aikaa elkuperäisestä lähetyksestä on jo niin kauan, voi olla että muiden yritysten vastaavat lausunnot ovat kadonneet bittiavaruuteen, mikäli niitä on annettu.

Kemikaalicocktail -blogista löysin tämän postauksen noin vuoden takaa. Kommenttiosaston lopussa on vastaus Fazerilta. Niin ikään myös Fazer vetoaa siihen, että eivät itse osta raaka-ainetta tuottajilta, vaan eurooppalaisilta välittäjiltä. Mutta onko se oikeasti mikään vastaus? Suklaateollisuus on iso ala. Itsekin tuen sitä merkittävillä summilla vuosittain. Noin isolla toimijalla on varmasti valtaa ilmoittaa kaakaon viljelijöille, että aloitamme vuosittaiset tarkastukset tilallanne ja mikäli epäkohtia löytyy, lopetamme yhteistyön kanssanne. Luulis tässä kohtaa myös sikäläisten valtioiden puuttuvan asiaan tiukemmin, eikä vaan hiljaisesti hyväksyä sitä, kyseessä on kuitenkin merkittävä tulonlähde valtioille.

On ehkä jonkun mielestä hurskastelua puuttua yhteen epäkohtaan, tässä tapauksessa lapsityövoimaan kaakaoplantaaseilla. Jokainen meistä voi kuitenkin omilla valinnoillaan ohjata ainakin omaa kuluttamistaan oikeaan suuntaan. Jos kukaan ei tee mitään, kohta koko maapallo on persiillään. Itse taidan ruveta maistelemaan reilun kaupan suklaita, josko niistä löytyis eettisempi vaihtoehto akuuttiin suklaantuskaan.

Edit:

Taannoin kohistiin Nokian alihankkijoiden työntekijöiden altistumisesta haitallisille aineille. Myöhemmin taas sanottiin Nokian luureissa käytettävän ns. verimineraaleja. Molemmissa tapauksissa Nokia aloitti kattavat toimenpiteet asioiden selvittämiseksi. Muistaakseni ensimmäisessä tapauksessa Nokia ei enää edes käyttänyt ko. alihankkijan palveluita. Että joillakin teollisuudenaloilla osataan vielä puuttua väärinkäytöksiin jopa noinkin kauas alihankkijaketjuun. Se mikä minua huolestuttaa, on se että suklaasta tykkäävät ainakin meidän lapset ja varmasti monet muutkin. Onko millään lailla moraalisesti tai eettiseti oikein tarjota lapsityövoimalla tuotettuja herkkuja omille lapsilleen?