Kun on kolmelta eri taholta kuullut saman vinkin, niin kaipa sitä insinöörinkin on taivuttava kokeilemaan. Ystäväni T kertoi jo viime syksynä, että hän antaa lapsilleen hunajaa yskänlääkkeeksi. Olin toki ihan oikeasti kiinnostunut asiasta, mutta kun minulla nyt vaan sattuu olemaan insinöörin luonne, niin kaikki ei-lääketiteellinen hoito sairauksiin on mielestäni huuhaata ja harvoin kokeilemisen arvoista.

Muutamaa viikkoa myöhemmin eräs työkaverini kertoi ottavansa niinikään yskään lusikallisen hunajaa. Tällä kertaa seurueessa minun ja tämän naisen lisäksi olleet pari miestä hymähtelivät asialle jotakuinkin samaan sävyyn kuin itsekin.

Olisko sitten ollut viime viikolla, kun luin hunajasta ihan sanomalehdestä. Että sen on tutkittu auttavan yskään. Siinäkin kohtaa vielä olin sangen skeptinen.

Toissayö meni nukkumisen puolesta harakoille, kun esikoinen yski aamuyön tunnit. Yskä ei vaan ottanut loppuakseen, vaikka juotin vettä ja nostin poikaa pystympään asentoon. Sama yskä jatkui vielä pahempana eilen illalla. Kuuntelin kolmisen tuntia takovaa, kuivaa yskää ja sydämeni miltei vuosi verta. Unikaan ei pojalle tullut, enkä ihmettele yhtään. Lopulta yhdentoista maissa päätin et nyt kokeillaan sitä hunajaa, kun mikään muukaan ei tuntunut auttavan. Tuskinpa se ainakaan tilannetta pahentaisi. Hain pojalle lusikallisen hunajaa, joka makeutensa vuoksi meni alas tavattoman sukkelaan. Ei se hunaja mikään ihmelääke ollut, tovin vielä poikaa yskitti ihan samaan malliin. Vein kuitenkin pikku-ukon omaan sänkyyn ja menin itse omaani. Parikymmentä  minuuttia myöhemmin havahduin siihen, että yskiminen oli loppunut. Muutaman kerran poika aamuyöllä yskiskeli, mutta se ihan jatkuva hakkaava yskä loppui. Tänä iltana annan samaa lääkettä kuopuksellekin.

Nyt siis on insinöörinkin myönnettävä, että joskus vanha kotikonsti on parempi kuin säkillinen lääkärin määräämää lääkettä. (Kokeilkaapa muuten lasten, tai aikuistenkin, kolhuihin ruokaöljyä. Ei tule mustelmaa, eikä pattia ja kipu helpottaa. Öljyä ei saa laittaa rikkinäiselle iholle) 

Ja muistattehan rakkaat äiti-kollegat, että hunajaa ei saa antaa alle vuoden ikäiselle lapselle.