Kirjoitin jokunen viikko sitten (muistaakseni) miten poikien päiväkodin läheisyydestä oli löydetty huumevälineitä. Toivon mukaan kyseessä oli yksittäistapaus. Samaisen päiväkodin pihalla kuitenkin notkuu viikonloppuisin mopoikäisiä nuoria, alle täysikäisiä, koska ne täysikäiset todennäköisesti notkuisivat lähialueen baareissa päiväkodin pihan sijaan. Joka ainoa maanantaiaamu piha on kuin sikolätti: on roskia, rikottuja pihakalusteita, tupakantumppeja, lasinsiruja... Saman ilmiön olen huomannut myös lasten leikkipuistoissa. Vanhemmat viettävät puistoajan siivoamalla lasinsiruja ja isompi roskia pois pikkulasten tieltä. Ja kuitenkin ne roskikset ovat siinä ihan vieressä, johon roskat voisi laittaa.

Vaikka olis hyvin tätimäistä syyttää roskaamisesta nuoria, jotka ovat sotkemisesta vastuussa, osoitankin nyt sormellani nuorten vanhempia. Tiedättekö te missä lapsenne ovat ja mitä tekevät silloin kun ovat poissa kotoa? Itse opetan jo nyt pojille, että roskaaminen on tyhmää ja että roskat laitetaan roskikseen, ei heitetä maahan. Röllin Roskanheittelijät laulu toimii meillä hyvänä koulutusmetodina :) No joo, rehellisyyden nimissä en minäkään pysty takaamaan sitä, etteivätkö meidän pojat olisi sitten noin 12 vuoden päästä leikkipuistossa viettämässä iltaa. Mutta voin ainakin koittaa parhaani, että heillä olisi riittävästi itseluottamusta toimia ryhmähengen vastaisesti ja laittaa ne roskat roskikseen.

Ja jottei nyt ihan sormella osoittamiseksi mene, niin kyllähän me aikuisetkin roskaamme. Jokaikisissä liikennevaloissa on kasoittain tupakantumppeja. Autojen ikkunasta heitellään roskat surutta tien varteen. Aamuöiset viikonlopun baarireissujen eväspaketit heitetään maahan... Eikä millään kaupungilla ole resursseja pitää joka paikkaa siistinä. Siispä roskat saavat maatua ihan rauhassa ja kerätä seurakseen lisää roskia. Ja ongelman huomaa myös esim. omassa taloyhtiössämme. Roskikset olivat täynnä ja linnut levittäneet roskia pitkin pihaa. Yhtä suklaan kartonkipakausta katselin pihalla viikon verran. Ja koska kukaan ei tehnyt asialle mitään, korjasin roskan lopulta itse. Ja samaisen kohdan ohitse kulkee ihan jokainen talomme asukas päivittäin. Jogurttipurkki sai olla testimielessä pihalla toista viikkoa, ennen kuin joku muu sen siivosi pois. Että on ehkä väärin olettaa ihmisten kunnioittavat yhteistä omaisuutta, kun omastakaan omaisuudesta ei pidetä huolta..