Viimeisten kuukausien aikana milloin missäkin sanoma-, naisten- ja perhelehtien sivuilla on onnistuttu löytämään juttua lamasta, ruoasta, rahapulasta ja ennen kaikkea Marttojen vinkkejä pienituloiselle em. asioista. Juu, ei siinä mitään, Marttaliitolle on paikkansa, eivät he turhaa työtä tee tänäkään päivänä.  

Jotain lukemastani on jäänyt kuitenkin päähänikin. Eilen aamulla keittelin koko perheelle ruiskaurapuuroa, edullista ja terveellistä aamupalaa näin lama-aikana (taloudellinen perheenäiti täällä hei). Puuroa jäi ylitse ihan reipas satsi. Olin jo tyhjäämässä kattilaa biojätteastiaan (jep, meillä kierrätetään), kun muistin lukeneeni jonkun lehden juttua siitä miten paljon ruokaa nykyään heitetään roskiin. Samaisessa jutussa oli joku Marttojen edustaja kertomassa, miten ruoantähteitä voi jatkojalostaa. Ja siellä mainittiin että puuron lopusta voi erinomaisesti tehdä sämpylöitä. (Kumma juttu muuten, unohdan tätä nykyä yli puolet asioista, jotka minun vaan PITÄISI muistaa, mutta en saa Marttojen vinkkejä päästäni pois niin millään.) Ja ei kun tuumasta toimeen. Muutaman tunnin päästä olin tekaissut pari pellillistä uunituoreita sämpylöitä.

Ohje näihin on ihan omasta päästä:

5 dl lämmintä vettä

50 g hiivaa

reilu 1 tl suolaa (ja olis voinut olla vähän reilumminkin)

Aamupuuron tähteet (noin lautasellinen)

Sämpyläjauhoja (määrää en mitannut)

Vehnäjauhoja (kun sämpyläjauho + puuro yhdistelmä alkoi vaikuttaa liian jyväiseltä)

Jauhoja noin yleisesti ottaen puolen litran taikinaan laitetaan n. 12 dl.

Reilu loraus juoksevaa margariinia (50g voisulaa ajaa saman asian)

Hiiva liuotetaan lämpimään veteen, sekaan muut aineet. Alustetaan hyvin. Annetaan kohota vedottomassa paikassa, kunnes taikina on kaksinkertaistunut (tämmöinen ohje on jäänyt mieleeni joskus jostain). Leivotaan sämpylät, kohotetaan hetki. Voidellaan maidolla, paistetaan 200 C 10-15 minuuttia.

Ja hyviä olivat! Tätä marttavinkkiä meillä saatetaan kokeilla toistekin :)