Lueskelin aamusella paikallista ilmaisjakelulehteä, ja siinä oli artikkeli natriumglutamaatista (E621), lisätietoa saat mm. täältä. Kyseisen lisäaineen haittavaikutuksiin luetaan mm. lihominen. Hip hei! Nyt me kaikki ylipainoiset voimme osoittaa, mistä nämä vyötärömakkarat johtuvat. Tai kaikki te jotka ette ole tiineinä, itse voin vedota raskauteen :D Natriumglutamaattiahan on sitten pirun vaikea välttää, sitä lisätään eineksiin, mausteseoksiin, marinadeihin, sipseihin ja jopa kouluruokaan. Lisäksi monet ravintolat, mm. kiinalaiset käyttävät natriumglutamaattia ja jotkut ihan kotimaisetkin ravintolat käyttävät mm. lounasruoissaan puolivalmisteita, joista ko. aine löytyy. Osa ravintoloista (ainakin meilläpäin) on asian suhteen hyvinkin valveutuneita, ja pyrkivät välttäämään natriumglutamaatin käyttöä. 

Vaikka tämä lihomisosuus huvittaa, on asialla se vakavampi kääntöpuoli. Tuo lisäaine, vaikka se on vaarattomaksi todettu, voi todistetusti aiheuttaa vaikka millaisia oireita, osa on aineelle allergisia. Kammottavinta asiassa on se, että ainetta ei suositella lapsille, mutta silti sitä käytetään paljon myös kouluruoissa. Lisäksi natriumglutamaattia on mm. shampoissa ja muussa kosmetiikassa.

Itse en ole asiaa mitenkään syvällisesti ajatellut ennen tätä. Mutta, tajusin juuri, että yksi syy tämänhetkiseen pahoinvointiini voi olla juurikin tuo glutamaatti. Minähän en voi syödä tätä nykyä marinoitua lihaa, ja eineksetkin saavat yökkimisreaktion käyntiin. Lisäksi keitot, joissa on käytetty lihaliemikuutioita aiheuttavat epämääräistä kuvotusta. Lisäksi meillä kotona oleva jauhelihamauste sai sen verran voimakkaan yökötyksen aikaan, että pelkkä ajatus asiasta saa minut edelleenkin yökkimään. Ja kun tarkistin mausteen ainesosat, sieltähän löytyi tuo E621. Sattumaako?

Hyviin uutisiin aiheen tiimoilta kuuluu se, että Espoon kaupunki on lopettanut tai lopettamassa natriumglutamaatin käytön kokonaan, ja Tampereen Ateria (jopa toimittaa ruoat alueen laitoksiin, kuten kouluihin päiväkoteihin, vanhainkoteihin jne.) on luvannut vähentää E621:n käyttöä. Aion jatkossa tutkia ruokien raaka-aineet entistä tarkemmin, turha kai sitä on ylimääräisiä kemikaaleja elimistöönsä laittaa, jos niitä vaan pystyy jotenkin välttämään.