Eilen kuuntelin erään kaverini lastenkasvatustaktiikkaa. Ja ajattelin sitten siitä innostuneena koota itseäni varten muistilista, mitä itse en ainakaan koskaan tee sitten kun Vote syntyy. Listaa on sitten kiva lueskella jälkikäteen ja katsoa mitä kaikkea sitä tulikaan luvattua ja miten se elämä todellisuudessa sitten menikään ;o)

Minä en ikinä...

  • syyllistä lasta vahingosta. Jos joku tavara nyt sattuu unohtumaan jonnekin, niin vahinkohan se on. Lapsella on ihan takuulla paha mieli jo valmiiksi, miksi kiertää veistä haavassa ja heittää suolaa päälle. Eilen tuntui ihan hirveän pahalle Rinsessan puolesta, kun äitinsä kaveri tätä moitti pikkuasiasta, joka siis tosiaan oli ihan vahinko.
  • huuda tai räyhää lapselle julkisella paikalla. Kuullostaa ja näyttää kamalalle kun aikuinen karjuu kuula punaisena pienelle lapselle, joka ei ole tehnyt mitään sen kummoisempaa kuin on ollut lapsi.
  • raahaa lastani ostoskeskukseen tai jättisuperhypermarkettiin muutoin kuin äärimmäisessä hädässä. Lähikaupasta saa kaiken mitä tarvitsee, ja minä tai Mies osaamme ilman lasta tai toisiammekin kaupassa käydä. 
  • tee lapsesta itsestäni täysin riippuvaista. Kyllä pienenkin lapsen täytyy oppia olemaan muidenkin kuin äidin kanssa. Se on kuulkaa surkeeta katteltavaa kun kouluikäinen lapsi ei osaa olla pois äitinsä helmoista edes yhtä viikonloppua.
  • käytä sanaa EI ainoana kasvatusmenetelmänä. Kieltämiselle on paikkansa ja aikansa, mutta opettelua vaatinee se, että kaikesta ei kielletä.
  • kohtele lapsia eriarvoisesti. Kaikille on samat säännöt, olivat lapset sitten omia tai vieraita. Paitsi ehkä Pikku-Rinsessalle kummitäti pikkasen joutuu aina näitä rajoja venyttämään. Mutta se onkin ihan eri asia, eikös?
  • hyväksy huonoja käytöstapoja. Vaikka en itse mikään hieno ihminen ole, niin peruskäytöstavat kunniaan. Kiitos, ole hyvä, anteeksi. Ruokapöydässä ei sikailla, ei ainakaan julkisilla paikoilla ja kotonakin se olisi hyvä muistaa.  

Itse veikkaan, että lista on ihan toimiva ensimmäiseen uhmaikään saakka. Sen jälkeen saattaakin sitten nämä ylevät kasvatusmetodit joutaa romukoppaan, ja olen ihan samanlainen äiti kuin kaikki muutkin normaalit äidit (jotka varmaan aikoionaan ovat kukin tahollaan laatineen samankaltaisia listoja..) ;o)