Yksivuotiaan, juuri itse syömään oppineen (eläköön kunnallinen päivähoito) pikkumiehen äitinä näitä vaihtoehtoisia uria tulee eteen päivittäin. Kuten varmaan kaikilla muillakin vastikään itse syömään oppineilla, on meidänkin pojalla tuo käsi-lusikka-suu-koordinaatio hiukkasen hukassa. Ruokaa ehkä saadaan lusikkaan (tai sit laitetaan sormet lautaselle), ja lusikkakin löytää tiensä suuhun, mutta se ruoka tuppaa jäämään matkalle. Ja auttaahan ei saa, se saa aikaan lusikan lentämisen. Ja yleensä se lusikka on just sill hetkellä täynnä ruokaa.

Koska lapsi syö itse ja sottaa, on luonnollista, että koko keittiöstä ynnä syömistä avustavasta henkilöstä näkee jo päälle päivän ruokalistan. Vaatteet menevät niin syöjältä kuin avustajalta vaihtoon joka ruokailukerran jälkeen. Tämän ongelman edessä sisäinen muotisuunnittelijani heräsi jälleen kerran. Jotkut saattavat muistaa idean pukea lapsi ruokatahrojen värisiin vaatteisiin (joka olis siis älyttömän kätevä idea vielä nytkin). Nyt kuitenkin kehittelin mielessäni vaatekerran vanhemmille. Vaatteet valmistetaan kernistä. Siitä materiaalista, josta tehdään vahakankaiset pöytäliinatkin. Asukokonaisuuteen kuuluisivat sukat, housut, paita ja 60-luvun amerikkalaisista elokuvista tutut kotitakit. Noista viimeisistä muuten aina ennen lapsia ihmettelin, et mikä niiden pointti oikein on. Nyt äitinä tiedän, eikä se vaatekappale enää olekaan niin ruma ja älytön kuin kuvittelin. Pikemminkin kätevä.

Koska vaatteet on valmistettu vahakankaasta, ne on helppo pitää puhtaana. Lapsen ruokailun jälkeen vaaditaan ainoastaan tiskirätillä pyyhkiminen ja taas ollaan edustuskunnossa. Kalliimpi mallisto voidaan valmistaa kerni plussasta, joka on ohuempaa materiaalia, joskin astetta vaikeampaa pitää puhtaana. Vahakankaiset vaatteet olisivat käteviä paitsi syöttäessä, myös etenkin pienten poikien vaipanvaihtotilanteessa, jossa aika ajoin saa suihkun päälleen. Lisäksi ns. niskakakkatilanteissa vaatteet olis tosi helppo pyyhkiä puhtaaksi, samoin kun herkästi pulauttelevien vauvojen. Sadekelillä ei tarttis erillisiä sadevaatteita, ja kurakelillä lapset olis tosi kätevä riisua ja sitten pyyhkiä itsensä kurattomaksi. Sovellusmahdollisuuksia olis loputtomiin. Nyt sit vaan kynä käteen ja mallistoa suunnittelemaan. Kaupoissa syksyllä 2011 ;o)