Kukahan on ollut se rohkea, joka on joskus aikoinaan maistanut korvasientä ja sitten kupsahtanut. Entäs se seuraava rohkea, joka keksi, että pari kertaa keittettynä korvasieni ei ole ainoastaan turvallista syödä, vaan myös erinomaisen herkullista. Ja kuka oli se ressukka, joka joutui keittämiskertojen välillä mastamaan, joko se myrkky nyt olis kadonnut. Ja voi sitä onnetonta, joka arveli, että sama keittäminen pätee myös muihin myrkyllisiin sieniin, tai pikemminkin sitä onnetonta, joka näitä tuotoksia sitten joutui maistelemaan.


Kukahan oli se henkilö, joka ekan kerran maistoi pallokalaa? Entä kukas sen sitten keksi, että tietyllä tavalla paloiteltuna pallokala ei aiheutakaan kuolemaa, vaan on täysin syömäkelpoista? Ja taas, kuka toimi koekaniinina, kun tämä paloittelijamestari teki kokeitaan?


Entäs sitten naapurimaan herkku, hapansilakka? Pilaantunutta kalaa. Kuka määritteli, sen että tästä tulee maan herkku ja kansallisruoka? Oliko se joku kauppias, joka sai pilantuneen kalan kaupaksi, vai joku viinakauppias, joka keksi että vodkalle saadaan loistomenekki tällä rituaalilla, kun ei sitä evästä syö selvänä (kuulemma) pirukaan. Ihan samaan sarjaan tosin itse pistäisin sillin. Tuollakin ruoalla on ollut melkoisen hyvä markkinointimies, kun eihän silliä syö elävä erkkikään.


Tai mitä tuumaan ulkomaan vieras, kun hänelle tarjotaan pääruoaksi mustaamakkaraa ja jälkkäriksi mämmiä? Itse tosin tykkään molemmista, kerran pari vuodessa syötynä, mutta rehellisyyden nimissä on pakko tunnustaa, että eivät nuo ruoka-aineet kyllä esteettisyydellään hurmaa.


Jollakin on kyllä välähtänyt siinä kohtaa, kun on keksinyt, että kahvipensaan marjoista saa paahtamalla ja jauhamalla todellista elämän eliksiiriä. Tai sillä, joka keksi, että kaakaopuun syömäkelvottomat hedelmät ovatkin tosi tosi herkkua, kun siihen sotketaan oikeita ainesosia.


Ja kukahan on keksinyt sen, että auringonkukista tai rypsistä (ja muista vastaavista) saa tehtyä ruoanlaittoon sopivaa öljyä? Ja että tuon öljyn kuumentamalla sinne nakatuista ruoka-aineista tulee melko hyväkin ruokia.


Kuinka monta yritystä ja erehdysta tai ihmishenkeä nykyaikaisen keittiön kehittyminen on vaatinut?