Töihin tullessani kuuntelin radiosta uutisia. Uutisissa kerrottiin lasten huostaanottojen kasvaneen kuluneen vuoden aikana merkittävästi. Mitään tarkkoja lukuja en tuosta määrästä muista, mutta uutisen loppu pisti miettimään. Suomessa 7,5 % lapsista (käsittääkseni 0-17 vuotiaista) on huostaanotettu. Määränä tuo oli muistaakseni reilut 26 000 lasta. En tiedä muista, mutta minusta tuo määrä kuullostaa aivan järkyttävän suurelta.

Rupesin sitten pohtimaan, että mistähän tuo yhtäkkiä kasvanut huostaanottojen määrä oikein johtuu. Jotenkin tuntuu oudolta, että tämä meneillään oleva lama olisi muka tämän aiheuttanut. Eihän se vanhemmuus mihinkään katoa, vaikka työpaikka menisikin alta. Uutisen mukaan nimenomaan 13-17 vuotiaiden huostaanottojen määrä on kasvanut. Suurimpana syynä huostaanottoihin oli käsittääkseni nuorten käyttämät päihteet. Liekö sitten tämä taloudellinen ahdinko syynä myös vanhempien mahdollisesti lisääntyneeseen päihteiden käyttöön. Vai johtuuko tämä siitä, että nykyvanhemmat eivät vaan pärjää murrosikäistensä kanssa, joka sekin tuntuu aika kamalalta vaihtoehdolta.

Jostain syystä tuo uutinen pysäytti. Lasten ahdinko, olivat he sitten isoja tai pieniä, on aina kamalaa. Ja etenkin kun minä yhdistin tämän huonon uutisen mielessäni vallitsevaan talouskurjimukseen.