Bongasin kaverini Facebook-profiilista keskustelun, joka sivusi Kevan Ailusta ja rahaa ylipäänsä. Minun mielestäni Ailuksesta on tehty ihan syyttä syntipukki. Jos hänen vaatimuksensa ovat olleet Kevan muun johdon mielestä kohtuuttomia, miksei hänelle ole sanottu sitä tuolloin. Samaan aikaan muissa eläkevakuutusyhtiöissä miesjohtajat tienaavat kolminkertaisesti Ailukseen verrattuna. Mutta eipä siitä revitä otsikoita. Ei, vaikka "meidän" rahoilla nostetaan 700 000 euron vuosipalkkaa.

Samaisessa keskustelussa eräs henkilö sanoi, että raha ei tee onnelliseksi. Olen täsmälleen eri mieltä. Kyllä raha tekee onnelliseksi. Muuta voi väittää vain henkilö jolla on aina ollut rahaa. Kun joutuu kitkuttamaan kuukaudesta toiseen toimeentulon rajoilla miettien, että ostaako kaupasta maitoa vai leipää, voi ihan varmasti sanoa, että olisi onnellisempi jos sitä rahaa olisi vaikka sen verran ettei moista tarvitsisi miettiä. Kyllä minä ainakin olisin onnellisempi jos saisin rahaa sen verran, että saisin maksettua asuntolainamme pois. Se ratkaisisi 90% taloudellisen tilanteemme ongelmista. Joo, voitaishan me toki myydä asunto pois ja muuttaa vuokralle, mutta Tampereen kokoisessa kaupungissa perheasuntojen vuokrat ovat samaa luokkaa kuin lainamme lyhennykset.

Joskus olisi vaan ihan mahtavaa mennä kauppaan ja ostaa sitä mitä mieli tekee, miettimättä yhtään riittävätkö rahat loppu kuun ruokaan. Kyllä minä ainakin olisin onnellinen jos käteen jäävät tulot kaikkien pakollisten kulujen jälkeen voisi laskea satasissa, eikä euroissa. Mutta toki, jos perheen yhteenlasketut tulot ovat vaikkapa 8 000 € kuussa, siitä varmasti jää rahaa yli ja voi sanoa, ettei raha tee onnelliseksi. Eikä se raha sinällään kai onnelliseksi teekään, vaan pikemminkin se tieto että on yksi huoli vähemmän.