Mediassa kohkataan kovasti pääkaupunkiseudulla tapahtuneesta opettajan tekemästä "pahoinpitelystä". Opettajaa ollaan nyt erottamassa virastaan. Joo, aikuinen ihminen ei saisi käydä lapseen käsiksi. Mutta ihan oikeasti, mitä vaihtoehtoja opettajilla oikeasti on? Jo tapahtuman kuvaaminen kännykällä kertoo, että tapahtuma ei ehkä ole oppilaan taholta ihan niin spontaani kuin kuvitella voisi.

En tiedä mitään muuta ammattikuntaa opettajien lisäksi, joka joutuu kuuntelemaan yhtä paljon haistattelua. No joo, ehkä poliisit, portsarti ja ravintolahenkilökunta. Mutta jälkimmäinen ryhmä voi sentään tehdä asialle jotain. Putkayö rauhoittaa kummasti, ravintolan henkilökunnalle aukominen johtaa tiloista poistamiseen ja vittuilepa portsarille, niin et ikinä pääse siihen baariin sisään. Opettajalla ei ole mitään näistä mahdollisuuksista. Teoriassa oppilas voi käydä opettajan päälle, eikä opettaja voi muuta kuin ottaa iskut ja potkut vastaan. Aika suojaton ammatti.

Ymmärrän hyvin, että jossain se raja tulee opettajallekin vastaan. Jos yhden ja saman henkilö taholta kuuntelee asiatonta kielenkäyttöä kuukaudesta toiseen, voisin itsekin äityä väkivaltaiseksi. Meillä tavallisilla toimistotyöläisillä on sentään omat kanavamme toimia: voimme viedä asian esimiehillemme ja he voivat asiaan puuttua. Jos asiakas käyttäytyy uhkaavasti tai väkivaltaisesti, se on melko varmasti poliisiasia. Jos oppilas käyttäytyy huonosti ja väkivaltaisesti, ei tälle käytännössä voida tehdä mitään. Samaa paskaa täytyy vaan niellä vuodesta toiseen siihen saakka kun oppilas siirtyy toiseen kouluun tai opettaja ottaa loparit. Oppilailla ei ole esimiehiä, heillä on vanhemmat, jotka eivät takuulla myönnä heidän kullannuppujensa tekevän mitään väärää.

Mitään ratkaisua tähän ei varmaankaan ole. Paitsi häirikköoppilaat vanhempineen voitaisiin lähettää jonnekin kurssille opettelemaan käytöstapoja. Onhan se aika kohtuutonta, että yhden oppilaan häiriköinti vaikuttaa negatiivisesti myös muiden oppilaiden opiskeluun. Ja nyt kun ollaan viemässä viimeistäkin rangaistusta, määräaikaista erottamista, niin kohta koulut ovat verrattavissa villiin länteen.