En ole kadonnut maan päältä mihinkään, minuun on iskenyt lukutoukka. Olen tätä nykyä upouuden kirjastomme vakiasiakas perheineni. Minuun iskenyt lukutoukka on lajia dekkaritoukka. Olen lukenut mestarillisia dekkareita. Qiu Xiaolongin Chen Cao - sarja vei minut mennessään entisen opiskelukaupunkini Shanghain kaduille, kujille ja puistoihin. Siitä innostuneena eksyin elämänkertaosastolle ja lukaisin Kiinan lähihistoriasta kertovan Jung Changin kirjan Villijoutsenet.

Chen Cao sarjan viimeisin osa on ilmeisesti ikilainassa, joten odottelen sitä kirjastoon. Sillä aikaa piti löytää jotain muuta. Ja se oli Donna Leonen hurmaava venetsialaispoliisi Guido Brunetti. Olen kerran lentänyt Venetsian yli ja laskeutunut Venetsian lentokentälle, siinä kaikki kokemukseni kaupungista. Haluaisin ehdottomasti käydä siellä, vaikkakin tiedän paikallisten asukkaiden vihaavan turistilaumoja. Guido Brunettin kanssa pääsen kurvailemaan veneillä kanaaleille ja kurkistamaan palatseihin, luostareihin ja yksityiskoteihin, jonne minulla ei olisi turistina mitään asiaa.

Kolmas uusi ystäväni on Anastasia Kamenskaja. Venäläinen miliisi, jonka luoja on Alexandra Marinina. On virkistävää lukea välillä naispoliisista, ja niinkin eksoottisessa paikassa kuin Moskovassa. Venäläinen kulttuuri on minulle henkilökohtaisesti vieraampaa kuin kiinalainen, vaikka olen ison osan elämääni asunut itärajan tuntumassa. Pientä harmistusta sarjassa aiheuttaa juonen samankaltaisuus kirja kirjalta.Luen nyt neljättä osaa, ja kaikissa juoni etenee samankaltaisesti. Toki, henkilöt, tapahtumapaikat ja rikokset vaihtuvat, mutta periaatteeltaan juoni toistaa samaa kuviota. Mutta noin muuten, mukavalukuisia kirjoja, jos murhadekkareista nyt niin voi sanoa.

Törmäsin kirjastossa myös uudestaan Cormoran Strikeen. Tällä kertaa ykkösosan muodossa. Ja se oli tasan yhtä hyvä kuin kakkonen. Tykkään Rowlingin tavasta kirjoittaa, tykkäsin siitä jo Pottereissa. Henkilöt ovat äärimmäisen tarkasti mietittyjä, samoin kuin miljööt. Juoni etenee jouhevasti mutta yllätyksellisesti, joka etenkin dekkareissa on aina plussaa. Kolmas osa on nettitietojen perusteella jo tulossa. Maltan tuskin odottaa.