Jotta edellisen postauksen harmoninen ja seesteinen tunnelma ei vaan vahingossakaan jäisi päälle, kerron teille Mikosta. Tämän päivän iltalehden mukaan Mikko on elänyt vuosia huijatuilla tukirahoilla. Hän on jopa päässyt työkyvyttömyyseläkkeelle uskolteltuaan kaikille tahoille, että on masentunut. Oikeastihan Mikko on kaiketi terve, tai ainakaan hän ei sairasta masennusta.

Tällaiset "Mikot" saavat minut raivon valtaan. Masennus on ihan oikeas sairaus, eikä se ole laiskuutta tai sitä ettei nyt vaan huvita. Masennus on sairaus joka hoitamattomana tappaa ihan siinä missä syöpäkin. Ja aivan kuten syövän kanssa, masennuksesta voi myös selvitä hengissä oikealla hoidolla. Ja se että tukia keplotellaan tekaistun masennuksen takia, on täysin käsittämätöntä. Joo, diagnoosin apuna käytettäviä testejä on helppo huijata. Minäkin pääsisin varmasti laitoshoitoon, jos vaan täyttäisin testin väärin. Mutta kun omien tuntemusten valhetelusta ei ole masentuneelle mitään hyötyä. On turha teeskennellä terveempää tai sairaampaa kuin on, siinä tekee vain itsellen hallaa.

En tiedä mistä Mikon tarina kertoo enemmän, siitä että ihmiset väärinkäyttävät järjestelmää tekosairauksillaan, vai siitä, että ketään päättävää tahoa ei oikeasti kiinnosta saada ihmisiä kuntoon. Koska ihan oikeastihan Mikon kuuluisi käydä masennuksensa vuoksi terapiassa ja säännöllisesti psykiatrilla arvoittamassa tilannettaan. Toki jokunen lusmu pääsee varmasti aina seulasta läpi. Jos jokaisella kerralla sinut vastaanottaa eri lääkäri, eikä pitkäaikaista hoitosuhdetta pääse syntymään, on lääkärinkin helpompi vain katsoa mitä edeltäjänsä ovat yllös kirjanneet ja myötäillä diagnoosia. Vartin vastaanottoaika ei varmastikaan riitä potilaan tilan syväluotaukseen, etenkin jos kyseessä ei ole mielenterveysongelmiin perehtynyt lääkäri.

Itse masennuksesta kaksi kertaa selvinneenä, on vaikea tuntea mitään sympatiaa masennusta teeskenteleviä kohtaan. Kolmas kierros on siis parasta aikaa päällä, enkä enää usko pääseväni mielialalääkkeistä eroon ikinä. Tiedän että valtaosaa masentuneista ei oteta tosissaan, eivätkä Mikon kaltaiset henkilöt ainakaan paranna tilannetta mitenkään.