Olen ihmetellyt kovasti näitä nykyisiä vaatekokoja. Miten voi olla mahdollista, että joskus 10 vuotta sitten ostamani koon 44 vaate mahtuu päälleni, mutta viikko sitten kaupassa sovittamani 44 ei? Samoin mahdun vuosia sitten ostamaani L-koon vaatteeseen, mutta viime vuosina se koko jota vaatevalmistajien mukaan vastaan onkin XXL. Ystäväni, joka on "vanhaa" kokoa M, ei mahdu kuin koon L tai XL vaatteisiin. Ylipainoisena vaatteiden valikoimat ovat älyttömän suppeita, on ostettava niitä samoja telttoja, joita kaikilla muillakin on. Hyvin harvassa ovat ne "isoille tytöille" tehdyt kauniit tai tyylikkäät vaatteet. Ja kuitenkin lihavuus on kasvava "ongelma" niin Suomessa kuin muissakin länsimaissa. Ketä palvelee se, että vaatekokoja pienennetään? Ei minusta olisi kiva, kun kokoon 38 aina mahtuneena pitääkin yhtäkkiä ostaa koon 42 vaatteita. Ei se ole kivaa sekään, että ennen kokoa 44 käyttänyt ihminen ei mahdu koon 48 vaatteisiin.

Joku aika sitten (pahoittelen epämääräistä aikakäsitysta, en vaan kykene palauttamaan edes vuotta mieleeni) jossain julkaisussa kerrottiin, että vaatevalmistajat ovat muuttamassa kokojaan siten, että nykyinen 44 oliskin 42 tai jopa 40. Eli palattaisiin siihen kokoluokitukseen, jossa joskus toistakymmentä vuotta sitten oltiin. Tämä siksi, että jonkun viisan ihmisen mukaan vaatteista tehdään houkuttelevampia ostaa. On siis kivampi ostaa koon 38 vaate, kuin koon 42. Ja tottahan se on. Kyllä minä ainakin ilahdun, kun mahdun numeroa pienempään vaatteeseen kuin normaalisti, vaikka syynä ei oliskaan laihtuminen.

Tätä kirjoittaessa tuli mieleen opiskeluaikani Kiinassa. Silloinen opiskelukaverini oli ihan normaalipainoinen, kokoa M. Hän joutui ostamaan reissulla koon XL ja XXL vaatteita. Jotka siis jätti kauppaan ellei tarve ollut ihan pakottava. Kun ei halunnut ostaa vaatetta, joka oli kokoa XXL. Että olisko näiden vaatekokojen kutistuminen seuraus siitä, että valtaosa Suomessakin myydyistä vaatteista tehdään Aasian maissa? Koska esim. kotimaisten valmistajien vaatteissa minulla menee pienempi koko kuin niissä joissa lukee made in China.

Ja kyllähän tämä vaatemitoitus vääristää etenkin nuorten kehonkuvaa. Kuvittelet olevasi, tai olet (!) ihan normaalipainoinen, mutta vaatekaupassa oletkin Large. Ja se on ihan älyttömän noloa. Tästä pahimmillaan voi aiheutia laihdutuskierre joka voi johtaa syömishäiriöihin. Tai mistä minä mitään tiedän. Tulipahan vaan mieleen.