Satuin eilen kanavasurffailua harrastaessani Canal+:lle. Sieltä bongasin elämäni karmivimman elokuvakokemuksen. Elokuvan nimi on Live, ja se kertoo tv-kanavalla työskentelevästä naisesta, joka saa elämänsä tosi-tv idean venäläisestä ruletista. Ohjelmaan valitaan 6 vapaaehtoista, joiden osallistumiseen on erilainen syy. Jokainen selvinnyt saa 5 miljoonan dollarin palkinnon.

Elokuvassa seurattiin dokumentin omaisesti esityötä, miten lupa show'lle haettiin taholota joka ilmeisesti määrittelee mm. ikärajat, miten päättäjät saadaan ohjelman taakse jne. Ohjelmaa mainostettiin kaikkien aikojen tv-ohjelmana. Jokaisesta osallistujasta tehtiin mainospätkä jossa kerrottiin miksi hän on ohjelmaan mukaan lähtenyt, ja näitä pätkiä sitten näytettiin kanavalla.

Itse show kuvattiin suorana ja studioyleisön edessä. Niin oksettavasta ideasta kuin kyse onkin, niin oli mielenkiintoista seurata kisaan osallistujien ja (fiktiivisen) studioyleisön reaktiota. Yleisö oli ihan täysillä mukana kannustamassa suosikkejaan kyltteineen, aivan kuten Idolsissa tai BB:ssa. Osallistujat tajusivat ehkä vasta siinä kohtaa, että tässä on nyt omasta elämästä kysymys, kun asettivat aseen ohimolle ja painoivat liipaisinta. Ja kun se laukaus sitten kajahti, vasta silloin niin yleisö kuin tv-väkikin tajusi, että ihminen tosiaan kuoli. Ja hetken päästä yleisö villiintyi totaalisesti juhlimaan "voittajia"

Karmaisevaa tässä mielestäni oli se, että jossain kohtaa joku varmaan keksii toteuttaa tämän idean, tai vastaavan, jossa ihmiset leikkivät hengellään. Ja että aina löytyy ahdingossa olevia ihmisiä, joilla ei ole mitään menetettävää, osallistumaan toinen toistaan järjettömimpiin formaatteihin. Ihan oikeasti en ikinä lähtisi mihinkään Selviytyjiin tai Pelkokertoimeen tekemään vaarallisia temppuja, joissa oikeasti voi menettää henkensä. Tuhannet muut ovat, joten näissä tosi-tv formaateissa aina mennään shokeeraavampaan suuntaan.

Kaikesta karmivuudestaan huolimatta elokuva oli hyvin koukuttavaa viihdettä (kuten oikeakin tosi-tv), ja pakkohan se oli katsoa hirvittävään loppuun saakka. Ja Miehelle kommentti: tajusin oikeasti, että kyseessä on elokuva, ei todellinen elämä. Ja Greyn Anatomiaa seuraaville, ihana Denny näytteli elokuvassa yhtä ruletin pelaajaa.