Alituisen pahoinvoinnin ja aristavien meijereiden lisäksi sitä raskaana oleva nainen repii "ajanvietettä" päivään kehittelemällä mitä omituisimpia vainoharhoja. Esikko oli löytänyt linkin amerikkalaisille sivuille, joissa kerrottiin mitä raskausaikana saa ja ei saa tehdä. Että jos vainoharhoja ei saa kehitettyä itse riittävästi, tuolta sivuilta niihin saa loistavasti apuja.

Muistaakseni tuoreimmassa Vauva-lehdessä oli juttua siitä mitä raskaana ollessa ei saa syödä. Listalla komeili hauki. Välittömästi iski tarve paperipussille, kun lomareissulla vetäisin hyvällä ruokahalulla isäni kalastamaa haukea. Joka oli vielä valtavan kokoinen, että tupla paniikille oli tilausta. Nyt sitä sitten kantaa syyllisyyttä siitä, että olenko tehnyt syntymättömälle lapselleni hyvinkin suurta vahinkoa, kun en vaan ole tiennyt että hauki on paha kala.

Toinen lähen paniikkikohtauksen aiheuttanut tapahtuma oli viikonloppuna. Olimme sukutapaamisessa ja siellä pääsin savusaunaan. Jossain vaiheessa löylyttelyä sitten tajusin, että saunassa voi olla häkää, ja häkä on vaarallista jopa aikuiselle, joten miten mahtaa olla vatsassani olevan pikkuihmisen laita. Selvisin alta nanosekunnin saunasta pihalle ja hengittelin pitkät tovit raitista ilmaa. Paniikkia lietsoi osaltaa se, että juniori oli toista tuntia ihan hiljaa, ei liikkeen liikettä. Mieleen ei tullut hetkeksikään, että lapsi saattaisi vetää unta kuulaan, kuten niillä on jopa mahassa kasvaessaan tapana. Tai sitten se tosiaan kärsi häkämyrkytyksestä. Sen näkee sitten tammikuussa. Ja hei, en muuten ole vielä tähän mennessä edes googlannut "raskaus+savusauna"a.

Näin järkevästi ajatellen, Suomessa tuskin olisi syntynyt vuosisatojen kuluessa yhtäkään elävää tai tervettä lasta, mikäli savusauna tai hauensyönti olisivat jotenkin hirvittävän vaarallisia. Tosin, ymäristömyrkkyjä ei liene vesistöissä ollut niin paljoa kuin viimeisten vuosikymmenien aikana. (Se hauki jota minä söin, oli peräisin jostain Savon korven pienestä metsälammesta, joten riski johonkin raskasmetallimyrkytykseen on aika pieni, eikö olekin??) Neuroottinen raskaana oleva äiti käy sisäistä kamppailua järkevän insinöörin kanssa asiasta ihan 24/7.