Antaas olla, näinköhän minunkin sisäinen kettutyttöni heräsi eilen ikiunestaan. Satuin nimittäin näkemään viimeiset minuutit MTV3:n 45 minuuttia ohjelmasta. Raadeltuja eläimiä pienissä häkeissä. Turkistarhaajaliiton(??) edustaja oli sitä mieltä, että tila on jo kasvanut (muistaakseni) 1,5 kertaiseksi entisestä, joten nykyisellään se on ihan passeli.

Minähän olen aina ollut enemmän ihmisaktivisti kuin eläinaktivisti. Mielestäni ihmisten asiat on laitettava ensin kuntoon ja sitten vouhkattava eläimistä. Sitä paitsi, turkistarhaus on edelleen laillinen elinkeino, joten ns. kettutyttöjen toiminta on rikos. Turkiksia olen boikotoinut vuosikymmeniä ihan tietoisesti. Tietty helppoahan se on, kun perheemme tulot menevät asumiseen ja ruokaan, et eipä niitä rääkäten tuotettuja karvoja olis varaa ostellakaan. Mutta vaikka oliskin, niin en ostais. Ne talvitakit, joissa on ollut turkissomisteita, ovat jääneet kauppaan. En vois kuvitella oloani mitenkään hirveen hienoksi turkki päällä kulkiessa, kun silmissä vilisis sekin minkki tai joku, jonka päästä puuttui iso pala nahkaa ja lihakset paistoivat. Tai se näky, kun eläimet kyyhöttää verkkohäkissä ahdistuneen ja pelokkaan näköisenä.

Kumma juttu muuten, että muiden kuin turkiseläinten elinoloja tarkkaillaan jatkuvasti. Pitää olla riittävästi tilaa kärsää/turpaa/kuonoa/nokkaa kohti. Muuten rapsahtaa sanktiot. Mut ans olla kun tuotetaan luksusta. Silloin saa eläimet kärsiä ihan miten haluaa, kunhan päättäjärouville tai päättäjien rouville riittää minkkiä ylle. Minulla on selkeä kuva siitä, minkälaiset ihmiset turkiksia käyttävät ;o) Ja koska turkisten myynti kasvaa koko ajan, tarhojen olosuhteisiin tuskin puututaan millään lailla. Se kyllä tosiaan pistää miettimään, että miten ihmeessä turkistarhoja ei valvota, vaikka siihenkin on olemassa ihan lainsäädäntö. Ohjelman lopussa nimittäin kun haastateltiin jotain naishenkilöä (pahoittelut hyvin hatarista muistikuvistani), joka sanoi että esim. eläintarhassa minkillä pitää olla 60m2 aitaus ja mahdollisuus kaivamiseen. Ja tämän määrää laki. Et pikkasen eri laki on niille minkeille, jotka kasvatetaan vain ja ainoastaan turkisten vuoksi. Toki, onhan se turkki puhtaampi, kun eläinpolo elää elämänsä metalliverkkohäkissä, ei tartte suuremmin kuraa puhdistella, et nopeuttaa prosessia ja tuleehan se verkkohäkki varmaan edullisemmaksikin, kuin isot alueet, joissa eläimet sais kirmailla näennäisessä vapaudessa.

Turkiksia on varmasti aikoinaan tarvittu vaatteiksi, kun ovat varmaankin lämpimiä, mutta mitään muuta syytä kuin näyttämisen halu ja pröystäily en keksi tämän päivän turkistenostajien motiiveiksi. Kyllä nykyiset toppatakit ihan varmasti ovat lämpimiä ja osa tyylikkäitäkin, joten kehtaa niilläkin edustaa. Ja jottei kukaan moralisoisi, niin tiedostan kyllä, että ihan kaikki omistamani langatkaan eivät ehkä ole ihan hirveen eläinystävällisesti tuotettu. Mutta tästä asiasta en ole vielä nähnyt järkyttävää dokumenttia. Ja miksei sitä voisi ihan vaikka omaksi iloksi selvitellä lampaiden, alpakoiden, kanien, vuohien ja silkkitoukkien olotiloja. Viimeisten kohtalo ainakin on aika surkia, olen nimittäin käynyt silkkitehtaassa. Et hyi meitä silkkilankojen ostajia, kun aiheutamme toimillamme massamurhan. Mutta siis, tuskinpa (toivon ainakin) yksikään langantuotantoon valjastettu eläin elää yhtä kehnosti kuin turkiseläimet.

Minä taidan lähteä etsimään netistä jotain adressia joka ajaa turkistarhauskieltoa ja pistän nimeni siihen.