Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä se, että sukupuoli määrittää ihmisen soveliaan tavan olla ja käyttyäytyä. Jotenkin on kummallista, että ne käyttäytymismallit, jotka olivat käytössä joskus viime suosisadan alussa, ohjaavat käyttäytymistämme edelleen. Siitäkin huolimatta, että ainakin yritämme elää mahdollisimman tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

Mies joka paneskelee kaikkea mikä liikkuu, on jotakuinkin sankari, naista sanotaan vastaavassa tilanteessa huoraksi. Huora on nainen, joka harrastaa seksiä rahaa vastaan. Minun mielestäni olisi huomattavasti nolompaa olla mies joka joutuu seksistä maksamaan, kuin nainen joka seksiä myy. Mutta joku on jossain viisaudessaan päättänyt toisin. Miehelle on siis soveliasta harrastaa irtosuhteita, naiselle ei. Ja kumma juttu, mieshuora ei ole ollenkaan niin paha asia kuin naishuora, vaikka molemmat tekevät täsmälleen samaa asiaa rahasta. Olispa muuten jännä tietää, päteekö tuossakin ammatinvalinnassa seikka, että naisen euro on 70 senttiä..

Jos joltain on jäänyt huomaamatta, Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti MM kultaa. Siitä siis tämä viimepäivien hulina. Ja 16:n vuoden jälkeen se kulta maistuu makealle. Eilen erään tuttavani facebook-sivulla oli linkki artikkeliin, jossa oltiin sitä mieltä, että kiekkoleijonien viinanhuuruinen tapa juhlia voittoa ei anna hyvää esimerkkia heitä ihaileville lapsille ja nuorille. Ja että video valmentaja Nurmisen kaatumisesta sopisi oikein hyvin kännissä olet ääliö -sivustolle. Ja tottahan se on. Halusivat tai eivät, leijonamiehistö on monen lapsen ja nuoren esikuva. Ja ehkä tuossa asemassa olevien henkilöiden pitäisi osata käyttäytyä sen mukaisesti. Kyllä kai Kauppatorin juhliin olis voinut tulla vähän vähemmässä kännissä? Eräs tähän keskusteluun osallistuvista oli sitä mieltä, että ihmiset nipottavat tyhjästä. Voi olla, mutta Suomessa viinankulutus on valtaisa, ja kun otetaan niin otetaan kunnolla. Ja etenkin nuorten kohdalla se kasvaa jatkuvasti. Suomessa ainoa hyväksytty tapa juhlia jotain on vetää perseet. Ilmeisesti tavan kritisointi kertoo tiukkapipoisuudesta. En tiedä, mutta kyllä minusta on hiukkasen noloa katsoa, kun aikuinen mies on niin kännissä, että hänet joudutaan taluttamaan koneesta ulos ja kun ote löysätään, ei mies pysy pystyssä.

En minäkään ole mikään absolutisti, mutta tällä iällä on ihan kauheen vaikee enää keksiä, mikä ihme olisi sellainen syy, että vetäisin sellaset lärvit, että en omin jaloin pääsis enää kulkemaan. Ei edes maailmanmestaruus.

Ja jos tilanne olis toisin, naisten kiekkomaajoukkue voittais MM-kultaa, niin 1) tuskin olis kansanjuhlaa torilla 2) tuskin tultais tilauslennolla kotimaahan hornetien saattamana 3) tuskin naisten kännäämistä katsottaisiin samalla pojat on poikia mentaliteetilla kuin miesten. Että tällä asenteella mennään, naisten kiekkomenestys ei ylipäätäänkään ole samanarvoinen kuin miesten.

Joka tapauksessa, onnea kiekkoleijonille. Vaikka minä, keski-ikäistyvä äiti-ihminen en ehkä humalahakuista juhlimista ymmärrä, niin ei se vähennä juhlan syytä yhtään :)