Satuin kirjastossa elämänkertahyllyn ääreen. Olen aina ollut kiinnostunut elämänkerroista, mutta olen hyvin vähän lukenut niitä. Tykkään omistaa kirjoja, mutta elämänkerrat eivät jotenkaan ole sopineet omistettaviksi. Kirjaston hylly kuitenkin tarjosi sen verran laajan kattauksen erilaisia teoksia, joten saatan tähänkin genreen tutustua tarkemmin.

Ekalla kerralla käteeni tuosta hyllystä tarttui Jouko Halmekosken Orjamarkkinat. Kirja kertoo vaietusta ja hävetystä huutolaislasten usein synkästäkin lapsuudesta. Niille, jotka eivät tätä hirvittävää tapaa historiastamme tunne, kerrottakoon, että 1800-1900-luvun taitteissa tuli Suomeen keisarillinen mahtikäsky, jonka mukaan kuntien köyhäinhuollon kustannuksia tuli pienentää. Tämä johti lasten, vanhusten ja vammaisten huutokauppoihin. Ihmiset myytiin taloihin vuodeksi kerrallaan, ja se joka vaati kunnalta vähiten rahaa vuoden ylläpidosta, sai köyhän taloonsa käytännöksi ilmaiseksi työvoimaksi. Tarkoitus ei ollut orjuuttaa huutolaisia, mutta käytännössä näin kuitenkin tapahtui. Jopa neljävuotiaat pikkulapset joutuivat raskaisiin navettatöihin. Lapset eivät saaneet vaatteita, koulutusta, eivätkä ihan aina asianmukaista ruokaakaan. Kovin monen ihmisen tarinassa kerrottiin miten he olivat lapsena pysyneet hengissä syömällä ruokaa sikojen kaukalosta.

Kirja koostuu yksittäisten ihmisten elämäntarinoista. Jokainen heistä on lapsena kaupattu huutolaisena. Osa lapsista sai hyvä kodin, mutta valtaosa kuitenkin oli lapsiorjan asemassa. Heitä pidettiin nälässä, sairauksia ei hoidettu ja pieksettiin säälimättömästi. Jotkut pääsivät parempiin oloihin, mutta eivät kaikki. Huutolaishuutokauppa lopetettiin lailla 1920-luvulla, mutta monissa paikoissa käytäntö jatkui jopa sota-ajan jälkeenkin.

Huutolaisuus oli tuohon aikaan suuri häpeä, se esti avioliittoja ja aiheutti loppuelämän kestäviä traumoja. Toiset selvisivät paremmin, toiset huonommin. Valitettavasti iso osa huutolaislasten historiasta on vaiennut iäksi. Onneksi sentään joku on tallentanut tämänkin osan historiaamme kirjan kansiin. Mikään historiallinen tietoteos kirja ei varsinaisesti ole, siihen on koottu 25 huutolaislapsen elämä siten kuin he tai heidän läheisensä sen muistavat.